Biggenprijs ongekend hoog

19-02-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Biggen zijn er al weken niet te veel. En als een product schaars is, wordt het duur.

De biggenprijs wordt door handelaren dan ook betiteld als ongekend hoog. Op de vrije markt wordt ruim € 95 betaald voor een big. De eerste partijen echt goede biggen of dieren met een exclusieve afspraak tikken volgens handelaren zelfs de € 100 per stuk aan. Tenminste, als vrije biggen te koop zijn.

Kleine achterstanden in opleg biggen

Export vindt nog steeds plaats, maar exporteurs moeten meer moeite doen om dieren te bemachtigen. Biggen die er zijn, worden door de binnenlandse markt opgeslokt. Want inmiddels is het ook binnen vaste koppelingen moeilijk om de aantallen te halen. Er komen kleine achterstanden in de opleg. Dat levert echter geen grote problemen op.

Nu ook op de varkensmarkt de aantallen afnemen, loont het al snel om dieren wat zwaarder af te leveren. Zeker in Zuid-Nederland zal door de carnaval de wil om te leveren de komende dagen minder groot zijn. Daardoor komt er minder plek vrij om op te leggen.

Veel vraag naar biggen vanuit Spanje

Doordat de vraag groter is dan het aanbod blijft de opwaartse prijsdruk in stand. De vraag vanuit Spanje blijft groot. De gunstige vooruitzichten voor export naar China en de stijgende afzet in het zomerseizoen als er veel toeristen in Spanje zijn, zorgen ervoor dat Spaanse coöperaties gretig blijven kopen. De Spaanse noteringen stijgen en zolang de Spanjaarden meer betalen en aan de biggen trekken, gaat ook hier de prijs omhoog.

De DCA BestPigletPrice staat deze week € 2,50 hoger dan vorige week. Dat brengt de notering op het ronde getal van € 70 per big. De biggenprijs van Van den Eijnden stijgt net als vorige week met € 3. De notering komt daarmee op € 79,50 per big en dat is € 37,50 hoger dan vorig jaar om deze tijd.

Hogere prijzen voor Duitse biggen

Ook de Duitse biggenprijzen stijgen. De NordWest-notering over afgelopen week geeft € 75 per big aan. De VereinigungsFerkelpreis voor deze week staat op € 2 hoger, op € 77 per big.

Het krappe biggenaanbod houdt naar verwachting nog zeker een maand aan. Als Nederland vrij blijft van AVP, zal daardoor de stijgende prijslijn in stand blijven.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over biggenprijzen vind je op Foodagribusiness.nl/markt.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer