Biggenprijs onveranderd door druk bij export

Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De biggenprijs maakt ook deze week een pas op zijn plaats.

Het aanbod begint de vraag wat in te halen. En dan niet doordat er nu zoveel biggen zijn, maar vooral doordat kopers minder gretig zijn. Het stilvallen van de prijsstijging bij de varkens heeft voor de opleving van de biggenprijs ook de deur dichtgegooid.

Dat betekent dat de DCA BestPigletPrice BPP blijft staan op € 49,50 per big en dat Vion stabiel noteert op € 54 per big (€ 49,54 ex btw). Ook op de Duitse biggenmarkt is er geen prijsbeweging. Daar houdt de Vereinigungs Ferkelpreis deze week dezelfde waarde aan als vorige week: € 53 per big.

Export minder hard

De afzet in het binnenland loopt volgens handelaren nog wel door. Het is vooral de export die minder hard loopt. Spaanse importeurs willen wel kopen, maar voor minder geld. Boeren of handelaren die koppels over hebben, moeten toegeven op de prijs. Om grote koppels biggen wordt nog wel gebeld door exporteurs, maar ook die krijgen ze vrij eenvoudig bij elkaar. Kleinere koppels zijn moeilijker te plaatsen. De gekke prijzen voor partijen die auto’s afvullen zijn er volgens handelaren dan ook af.

Minder zeugen

De verwachting is dat het prijsniveau een aantal weken op dit niveau blijft hangen. Normaal komen er in deze tijd lichte overschotten, maar die zijn er dit jaar niet omdat door de vitaliseringsregeling het aantal zeugen gedaald is.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.