Biggenprijs opnieuw omhoog

05-02-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Het biggenaanbod in Noordwest-Europa krimpt nog wekelijks. De tropische hitte van afgelopen zomer heeft de productie flink verstoord. Het biggenaanbod is daardoor nu ronduit krap.

Binnen vaste koppelingen lukt het vermeerderaars net om de vraag bij te houden, door lichter af te leveren. Het gemiddeld gewicht is inmiddels al gezakt tot 21 a 22 kilo. Soms is leegstand niet te voorkomen en wordt die tijd benut voor onderhoud aan de afdelingen.

Grote vraag uit Spanje

Bijkopen op de vrije markt is lastig. Ook daar is het aanbod krap en is de buitenlandse vraag groot. In Duitsland is er extra vraag doordat daar al weken nauwelijks Deense biggen worden aangeboden. Maar de grote vraag komt vooral uit Spanje. Biggen die nu worden opgelegd zijn aan het begin van het zomerseizoen slachtrijp. Dat is de toptijd in het vakantieland. Daarnaast hebben de Spaanse integraties uiterst florerende afzetlijnen naar China. Nog meer dan andere jaren trekken zij daarom aan Nederlandse biggen. Voor goede koppels betalen ze grif € 90 per big.

Prijzen lopen op

Om de rust in de markt te houden, lopen daarom de biggenprijzen op. Na 6 weken rotsvast € 71 genoteerd te hebben stijgt de Duitse Vereinigungs Ferkelpreis deze week naar € 73,50 per big. Ook de DCA BestPigletPrice gaat deze week met € 2,50 omhoog en komt daarmee op € 65,50 per big. Dat is € 25,50 meer dan vorig jaar om deze tijd voor een big betaald werd. De biggennotering van Vion stijgt € 3 naar € 75,50 (€ 69,27 ex btw) per big.

Het ziet ernaar uit dat de verhouding tussen vraag en aanbod de komende weken zo blijft. En als de varkensprijs wat aan gaat trekken, stijgt ook het vertrouwen en daarmee de stemming in de markt. Dus dit is niet de laatste prijsstijging.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer