Biggenprijs opnieuw verder omlaag

11-11-2020 | |
De biggenexport naar Duitsland lijdt hevig onder de doorstromingsproblemen van vleesvarkens op die markt. - Foto: Ton Kastermans Fotografie
De biggenexport naar Duitsland lijdt hevig onder de doorstromingsproblemen van vleesvarkens op die markt. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Een aantal weken wist de biggenprijs zich te handhaven op bestaande niveaus. Verder verlagen had geen zin, het bevordert de verkoop niet.

Nu de omstandigheden op de varkensmarkt verslechteren, wordt ook de biggenmarkt verder omlaag getrokken. Doordat de slachterijen het vlees niet kwijt kunnen, komen de varkens niet weg en is er op mestbedrijven ook geen plek om biggen op te leggen. DCA laat zijn BestPigletPrice € 1,50 zakken naar € 22 per big en Vion verlaagt zijn notering met € 2 naar € 16,50 per big (€ 15,14 ex btw).

De export naar Duitsland lijdt nog steeds hevig onder de doorstromingsproblemen op die markt en de onzekerheid die dat met zich meebrengt. € 20 per big is al bijna de standaard op de vrije markt, al wordt zelfs daar nog onder geboden.

Lees ook: Varkensoverschot wordt meer grensoverschrijdend

Druk op vaste afspraken

De aanhoudend gespannen situatie en vooral het ontbreken van zicht op verbetering zetten ook vaste afspraken onder druk. Er wordt aan toeslagen gesleuteld en zeker afspraken op de Duitse noteringen staan onder grote druk.

Waar de Duitse notering nog altijd fier op € 27 per big staat, worden er grote koppels Nederlandse biggen gelost bij Duitse mesters voor € 23 of € 24 per stuk. Ook van Deense biggen wordt in de markt gezegd dat die voor € 1 per kilo van de hand gaan, waar de notering met € 52,76 ver boven staat.

Prognose: prijsdruk.

Bekijk meer biggenprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer