Biggenprijs stabiliseert

Als er problemen zijn in een keten, merken de voorgaande schakels dat.

Als het afleveren van varkens niet wil vlotten, komen afdelingen niet vrij en stokt ook de biggenmarkt. Het aanbod is nog altijd enorm groot.

Soms klinkt het in de markt dat Spanje niet meer zou afnemen, maar dat is niet waar. De Spanjaarden bieden alleen lage bedragen. Het verhaal dat Spaanse dierenartsen zouden adviseren niet meer te importeren omdat het transport door Duitsland gaat, is daarbij een gerucht dat niet op waarheid berust maar hooguit een argument om de prijs verder te drukken. Op de vrije markt wordt bedragen van rond € 20 per big genoemd.

Zoals altijd in overschotsituatie zijn grotere partijen makkelijker te plaatsen dan kleine. En vaste koppelingen lopen wel door, maar ook tegen lagere bedragen.

Toeslagen verdampen

De Duitse biggenprijs houdt ondanks alle perikelen in dat land nog altijd stand op € 27 per big. Dat remt ook de val van de biggenprijzen in ons land. Vermeerderaars die op de Duitse WeserEms-notering (NordWest) verkopen, kregen die stabiele basisprijs, maar zagen hun toeslagen de afgelopen weken wel verdampen.

Gebruikelijke toeslagen

Dat gebeurde niet bij de Nederlandse noteringen. Daar gelden nog wel de gebruikelijke toeslagen. De DCA BestPigletPrice lijkt met € 23,50 per stuk de bodem te hebben bereikt. Ook Vion houdt zijn biggennotering deze week onveranderd op € 18,50 per big (€ 16,97 ex btw).

Prognose: stabiele prijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.