Biggenprijs wekelijks verder afgepeld

25-11-2020 | |
Foto: Henk Riswick
IMG_ris204767015

DCA verlaagt de BestPigletPrice deze week met € 1,50 naar € 20, Vion komt uit op € 14 per big.

De biggenmarkt blijft achteruit lopen. Door de aanhoudend slechte situatie op de varkensmarkt komt er weinig ruimte en is het duwen om dieren geplaatst te krijgen. De lust tot kopen is tot een nulpunt gedaald. Ook in het buitenland is er nauwelijks tot geen vraag. Volgens exporteurs is het vechten om de schaarse plekken die er zijn te behouden of vastgelegd te krijgen.

Biggenprijs in Duitsland omlaag

En dat leidt prijsmatig weer tot steeds schrijnender situaties. Na maanden fier standgehouden te hebben verlagen de Duitsers hun toonaangevende Vereinigungspreis deze week met € 5 naar € 22 per big.

Exportbiggen

En waar de Deense notering rond de € 50 per big aangeeft, werden exportbiggen voor veel lagere bedragen op export gezet. Getallen van € 1 per kilo, dus circa € 30 per big op verzamelcentra in Denemarken deden de ronde. Inmiddels merken Nederlandse exporteurs dat de Denen biggen al voor dat bedrag in de stal brengen op Poolse mestbedrijven. Van een verdienmodel kun je dan al niet meer spreken.

DCA en Vion

De bodemprijzen bij export stralen wel af op de noteringen. Nederlandse vleesvarkenshouders vragen zich af waarom zij veel meer dan dat zouden moeten betalen terwijl hun opbrengstprijs ook daalt. Kortom de malaise houdt aan en prijzen waarvan tot voor kort genoemd werd dat verder dalen geen zin had, blijken toch week op week verder afgepeld te worden. DCA verlaagt de BestPigletPrice deze week met € 1,50 naar het ronde getal van € 20 per big. Vion komt € 2 lager uit en houdt daarmee nog € 14 per big over in de notering.

Prognose: prijsdruk.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.