Biggenprijs zet stap omlaag

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De biggenmarkt was vorige week nog stabiel. Het grootste deel van de biggen werd vlot opgenomen binnen de vaste koppelingen.

En hoewel en volgens handelaren nergens lege plekken in vleesvarkensstallen zijn en de bereidheid om op te leggen niet minder is, gaat de handel deze week wel op een lager prijsniveau. De grote prijsval op de varkensmarkt, zet ook druk op de biggenprijs.

De interesse van buiten de landsgrenzen is afgenomen. Spanje is al enkele weken door de extra vraag heen. De Spaanse biggenprijs levert al een aantal weken in.

Fikse prijscorrectie

En Duitse varkenshouders, die hun bedrijf vaak combineren met een akkerbouwtak, zijn druk op het land. Daarnaast heeft een fikse prijscorrectie als afgelopen week op de varkensmarkt, ook gevolgen voor het vertrouwen. Prijsdaling past niet bij stijgende voerkosten en de onzekerheid van AVP dat nog altijd op de loer ligt. Het maakt dat de Duitse biggenprijs zijn bestendige prijslijn van de afgelopen weken niet voort kon zetten. De Vereinigungs Ferkelpreis daalt deze week met € 3,50 naar € 49,50 per big.

En net als in Duitsland vallen ook hier de noteringen deze week lager uit. DCA zet zijn BestPigletPrice met € 4 naar beneden en komt daarmee op € 48,50 per big. Vion verlaagt zijn biggennotering met € 5,50 naar € 53 per big. Dat komt overeen met € 48,62 exclusief btw.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.