BIJ12 kijkt naar verbetering taxaties grasschade

24-09-2020 | Laatste update op 07-01 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

BIJ12 en provincies kijken kritisch naar de huidige methode om – met name grasschade – te taxeren.

Het protocol waarmee de BIJ12-taxateurs de schade vaststellen is bijna 20 jaar oud. Reden voor onderzoek naar de effectiviteit daarvan en naar mogelijke verbeteringen, zo meldt BIJ12 in een evaluatie op de afgelopen periode.

Onderzoek naar de effectiviteit

Jan Luijendrijk van taxatiebureau Van Ameyde: “Hoewel ik denk dat de huidige methode een prima methode is, kan het geen kwaad het nog eens kritisch tegen het licht te houden. Daarom starten we in het voorjaar van 2021 – als er nieuwe grasschade is – een onderzoek naar de effectiviteit van het 20 jaar oude protocol.”

Drones

Ook wordt er dan gekeken hoe taxaties beter en nauwkeuriger kunnen, bijvoorbeeld met nieuwe technieken. Een voorbeeld daarvan is de inzet van drones om schade aan maispercelen in kaart te brengen in de provincie Limburg. Ook technologische ontwikkelingen die de inzet van satellietbeelden mogelijk maken worden nauwlettend gevolgd.

Taxatie ganzenschade door 2 bureaus

Grondgebruikers kunnen bij faunaschade een tegemoetkoming aanvragen bij BIJ12. In ruim 90% van de gevallen gaat het om ganzenschade aan grasland. De oorzaak en exacte omvang van de schade wordt bepaald door onafhankelijke taxatiebureaus.

€ 22 miljoen schade aan grasland door ganzen

Afgelopen jaar veroorzaakten ganzen bijna € 22 miljoen schade aan grasland, van de in totaal € 25,5 miljoen uitgekeerde schadevergoeding. BIJ12 werkt hiervoor al enkele jaren samen met Wiberg Taxaties. Sinds november 2019 is hier Van Ameyde Waarderingen als nieuw bureau bijgekomen.

Drogestofprijzen

De uitbetaling van schade aan voorjaarsgras heeft dit jaar door onbekende redenen vertraging opgelopen. BIJ12 heeft recent laten weten dat de vereiste ‘toetsing van adequaat gebruik van een ontheffing voor schadebestrijding’ na enige vertraging toch plaats kon vinden.

De betalingen aan boeren zijn vorige week gestart. Eerder deze week is de drogestofprijs voor zomergras vastgesteld op 23 cent per kg droge stof. Voor biologische droge stof is dat 46 cent.

Essink
Stefan Essink RedacteurBeheer