BIJ12: wolf definitief gevestigd in Drenthe

Foto: Canva
Foto: Canva

Drenthe is na Gelderland de tweede provincie met een wolf als permanente bewoner. Brabant bijna nummer drie.

In de provincie Drenthe heeft zich definitief een wolf gevestigd. Het gaat om de mannelijke wolf met DNA-code GW1261m. Het individu verblijft inmiddels langer dan 6 maanden in de provincie, zo blijkt uit DNA-onderzoek na aanvallen op schapen en gevonden uitwerpselen. Volgens het Interprovinciaal Wolvenplan is die tijd nodig om te spreken van een definitieve vestiging. Daarmee is Drenthe, na Gelderland, de tweede provincie met een wolf als permanente bewoner. Dat blijkt uit de tussenrapportage ‘Wolf in Nederland’ van BIJ12 die betrekking heeft op de periode van 22 mei tot en met 16 juli 2020. In deze periode zijn 7 verschillende volwassen wolven in Nederland waargenomen. Inclusief welpen van vorig jaar en dit jaar zijn er nu in totaal 13 wolven in Nederland, aldus BIJ12.

Onderzoek naar leefgebied

De provincie Drenthe onderzoekt nu wat precies het leefgebied is van het dier. Ook heeft de provincie op 16 juni een gebiedscommissie ingesteld om na de bepaling van dit leefgebied te adviseren over preventieve maatregelen en een schadepreventieplan. Als voorbeeld geldt hier de procedure zoals die bij de eerste vestiging van de wolf in Gelderland verlopen is. Daar is dit jaar tot € 500.000 gereserveerd om boeren te ondersteunen die preventieve maatregelen (bijvoorbeeld elektrische rasters) nemen. Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe heeft volgens BIJ12 dit jaar minimaal 4 welpen geworpen. Vorig jaar waren dat er 3, waarvan er een doodgereden is nabij Epe.

Ook in Brabant bijna een wolf gevestigd

Ook in Brabant heeft zich volgens de regel van 6 maanden bijna een wolf gevestigd. Het gaat om individu GW1625m, die vooral in omgeving Heeze actief is. Samen met wolf GW1261m in Drenthe zijn zij goed voor de meeste wolfaanvallen op vee in het laatste kwartaal. Wolf ‘Billy’ die in mei een bloedbad aanrichtte in de omgeving Heusden is begin juni vertrokken naar de Eifel, zo bevestigt DNA-onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut Senckenberg. De zuidelijke provincies, gemeenten, terreinbeherende organisaties (TBO‘s) en ZLTO zitten niet stil. Zo is er reeds een ‘platform wolven’ opgericht met de belangrijkste betrokken partijen. Hiermee willen de zuiderlingen vast voorsorteren op de vestiging van de predator.

Foto: 2

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Essink
Stefan Essink RedacteurBeheer