BIJ12: wolf veroorzaakt weinig faunaschade

Een wolf op de Veluwe, gefotografeerd in oktober 2020. - Foto: ANP
Een wolf op de Veluwe, gefotografeerd in oktober 2020. - Foto: ANP

Wolven komen in de top 10 van veroorzakers van faunaschade niet voor volgens BIJ12.

Slechts 0,2 procent van het totale bedrag dat in 2020 is uitgekeerd aan faunaschade, is veroorzaakt door aanvallen van wolven op landbouwhuisdieren.

Veruit de meeste schade, ruim 90 procent, wordt veroorzaakt door grazende ganzen. Wolven komen in de top 10 van schadeveroorzakers niet voor, zo meldt provinciale uitvoeringorganisatie BIJ12 in zijn meest recente tussenrapportage over wolven. BIJ12 volgt namens de provincies de wolvenactiviteit in Nederland.

Aanvallen op landbouwhuisdieren

Tussen februari en mei van dit jaar kreeg BIJ12 zeventien meldingen van aanvallen op landbouwhuisdieren. In negen gevallen bleek een wolf daarvoor verantwoordelijk. In de andere gevallen sloegen vossen en honden toe en van twee meldingen kon niet achterhaald worden om welk dier het ging, maar het was geen wolf. Een wolf viel aan in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Drenthe en Overijssel.

Wolvensporen

BIJ12 kreeg tussen februari en mei van dit jaar 670 meldingen van wolvensporen binnen. In 249 gevallen toonde bewijsmateriaal zoals DNA-sporen of keutels aan dat het echt om een wolf ging. Eind april dook er voor het eerst een wolf op in Zeeland. Dit dier kwam via België en West-Brabant de provincie binnen. Daarna is het dier teruggekeerd naar Vlaanderen. In Drenthe is een voor Nederland nieuw dier opgedoken in de omgeving van Wijster. Dat blijkt een wolvin te zijn uit de zogeheten Barnstorff-roedel in het Duitse Nedersaksen. Er zitten nog steeds wolven op de Noord-Veluwe, de Zuidwest-Veluwe en op de Groote Heide onder Eindhoven.

Wolf springt over hek met stroomdraad

De wolf van de Groote Heide blijkt in staat om over hekken met stroomdraad te springen. Het is natuurbeschermers een raadsel hoe het dier dat doet en daarom zijn, samen met de provincies Noord-Brabant en Limburg, camera’s geplaatst bij schaapskuddes. Er wordt ook een proef gedaan met kuddewaakhonden. Nederland gaat gegevens uitwisselen met Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg om de verplaatsing van wolven zo actueel mogelijk in de gaten te houden.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer