Bijna 80.000 ton aardappelen uitgevoerd in december 2022

23-01 | |
België is de grootste afnemer van Nederlandse aardappelen. - Foto: Koos Groenwold
België is de grootste afnemer van Nederlandse aardappelen. - Foto: Koos Groenwold

De export van consumptie- en industrieaardappelen kwam in december bijna op 80.000 ton. Dit niveau wordt niet zo vaak gehaald in de laatste maand van het jaar.

In de afgelopen tien jaar lag de export één keer hoger, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Meeste aardappelen gaan naar België

Twee derde van de exporthoeveelheid heeft een EU-land als eindbestemming gekregen. België is de grootste afnemer met in december in totaal iets meer dan 31.000 ton. Sinds juli hebben Belgische afnemers 185.000 ton aardappelen uit Nederland gehaald. Daarmee komt de maandelijkse afname op een vergelijkbaar niveau als de hoeveelheid in december.

Daarmee is de export naar België weer terug op het niveau van voor de corona-maatregelen. In vergelijking met de eerste zes maanden van vorig seizoen is de Belgische import vanuit Nederland maandelijks zo’n 10.000 ton groter. In totaal gaat het om een toename van bijna 62.000 ton in de eerste helft van het afzetseizoen.

Senegal grootste Afrikaanse afnemer van aardappelen

De export naar Afrika loopt redelijk in de pas met de verkoop in de afgelopen jaren. Vooral Senegal laat aardappelen uit Nederland overkomen. In december werd ruim 9.700 ton naar dit land verscheept. De totale export naar dat land stijgt daarmee tot bijna 31.000 ton. Dat is 10.000 ton meer dan vorig jaar in de eerste seizoenshelft. Na Senegal zijn Ivoorkust en Mauritanië de grootste afnemers in Afrika.

De totale aardappelexport in de eerste zes maanden van dit afzetseizoen komt op zo’n 405.000 ton. In dezelfde periode een jaar geleden bleef de exporthoeveelheid net onder de de 340.000 ton steken.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer