Bijna € 1 miljoen voor onderzoek kweekvlees op boerenbedrijven

24-01 | |
Een ontwerp van een boerenbedrijf waarop kweekvleesproductie plaatsvindt.
Een ontwerp van een boerenbedrijf waarop kweekvleesproductie plaatsvindt.

De organisatie RESPECTfarms en partners investeren € 900.000 in een haalbaarheidsonderzoek naar de productie van kweekvlees op boerenbedrijven. Het project wordt ondersteund door een Europese subsidie uit de European Structural and Investment Funds, uitgegeven door het Kansen voor West-programma.

Met een consortium aan organisaties en bedrijven start de organisatie een 18-maanden durende studie. In die tijd wil het consortium het concept van het produceren van kweekvlees op conventionele boerenbedrijven ‘bewijzen’ door een kweekvleesboerderij en een digitaal prototype te ontwerpen. Het onderzoek richt zich op drie gebieden: diervriendelijke celselectie, circulaire celvoeding en functionele bioreactoren die geschikt zijn voor op een boerenbedrijf.

Mosa Meat in consortium

Eén van de bedrijven in het consortium is kweekvleesbedrijf Mosa Meat. Daarnaast zijn ook Priva, een technologiebedrijf in de landbouw, en veehouder Leon Moonen aangesloten. Rügenwalder Mühle, een Duitse producent van vleesalternatieven, de Zwitserse boerenorganisatie fenaco Genossenschaft, Rabobank en de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA betrokken bij het onderzoek.

RESPECTfarms presenteerde eind vorig jaar een visiefilm. In opdracht van het ministerie van LNV schetste de organisatie een beeld van hoe een boerenbedrijf er in de toekomst uit zou kunnen zien. De film was tevens een presentatie van onderzoeksresultaten van prof. Cor van der Weele van Wageningen Universiteit, Ira van Eelen (mede-oprichter van de organisatie) en de Europese Commissie.

Lees ook: Kweekvlees straks naast de Limousin-koeien

Kloosterman


Beheer