Bijna jaar lang gas op stabiel laag prijspeil

De gasprijzen zijn aanhoudend laag, maar de stroomprijs wordt wel onrustiger.

De daghandel in aardgas verloopt op een dubbel zo hoog niveau als we gewend zijn van eerder deze zomer, maar 10 cent per kuub blijft goedkoop. Als de herfst het huidige prijsniveau handhaaft, zou het een uniek jaar kunnen worden. Het is tevens zeer onverwacht. Het orkaanseizoen in Amerika kan nog wel roet in het eten gooien, evenals kou in Europa. Want als de orkanen losbarsten, kan er wellicht ook geen LNG geëxporteerd worden naar onder meer Europa.

De langetermijncontracten zijn licht gestegen, mede door het sentiment omdat de zomer voorbij is en de vraag weer wat op gang zal komen. Verder is er echter nog geen trend te zien voor een structurele verandering van het niveau.

De aanvoer van gas uit Noorwegen kan deze week een drukkend effect op de prijzen van de daghandel geven, maar door de weersomstandigheden kan de vraag ook licht toenemen waardoor het een het andere weer opheft.

Elektramarkt onrustig

Nadat Eurocommissaris Frans Timmermans had aangegeven dat de Europese Unie niet 40% maar 55% CO2-reductie nastreeft, liep aanvankelijk de prijs voor de emissierechten sterk op. Inmiddels is daar niets meer van over. De emissierechten liften veelal mee op de koers van de economische verwachtingen en deze lijken wat af te vlakken.

Het afvlakken van de economie is goed te zien aan de koers van olie. Die staat onder druk omdat de vraag lager is dan wat analisten hadden ingeschat. Dit is doorgaans een maatstaf voor het presteren van de mondiale economie.

Prijs emissierechten

De prijzen voor de langetermijncontracten voor elektra hebben een vergelijkbaar koersverloop gehad als de koers van de CO2-emissierechten. Ook de prijzen van de daghandel zijn onrustig geworden, maar dit komt mede door de weersomstandigheden.

De pieken en de dalen op de daghandelsmarkt zijn dit jaar steeds groter geworden, met veel dagen dat de prijs rond de nul euro per kWh was, nu is het zelfs geregeld boven de 10 cent per kWh.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.