Bijna miljoen dieren geruimd om vogelgriep

06-01 | |
Foto: Novum RegioFoto
Foto: Novum RegioFoto

Het aantal geruimde dieren wegens vogelgriep loopt fors op. In de eerste week van januari werden bedrijven in Bentelo (Ov.) en Blija (Fr.) geruimd, preventief of omdat er vogelgriep werd geconstateerd. Met deze week 411.000 geruimde dieren zijn er sinds oktober bijna 1 miljoen dieren geruimd.

“We maken ons forse zorgen over de onzichtbare vijand die toch weet binnen te dringen in de stallen”, zegt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep voor pluimveehouders van LTO/NOP. “Dat gebeurt niet via een logische besmettingsroute.” De hygiënemaatregelen worden volgens hem goed nageleefd en er is geen insleep vastgesteld via contacten tussen bedrijven.

Ook voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) stelt dat de sector in het duister tast. Hij pleit ervoor dat de overheid het onderzoek naar de oorzaak van vogelgriep bij opgehokte dieren uitbreidt. Bij vleeskuikens kwam dat eerder niet voor. Zolang niet duidelijk is hoe het virus de stallen in komt, kunnen pluimveehouders geen nieuwe tegenmaatregelen nemen.

Besmettingen bij pluimveebedrijven, hobbyboeren en kinderboerderijen

Sinds 26 oktober 2021 werden besmettingen vastgesteld bij 10 commerciële pluimveebedrijven en 9 hobbyboeren en kinderboerderijen. In die periode werd 78 keer vogelgriep geconstateerd bij wilde vogels, blijkt uit gegevens van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). De recente H5N1-virussen in Nederland zijn afkomstig uit Rusland en waarschijnlijk door trekvogels geïntroduceerd.

Marktaandeel verloren

LTO/NOP-voorzitter De Jong legt uit dat pluimveehouders in 2021 door de verplichte afwaardering van vrije uitloopeieren na 16 weken ophokplicht, marktaandeel in Duitsland hebben verloren en er druk op de prijsstelling is bij het afsluiten van nieuwe contracten. Toen Nederlandse producenten niet konden leveren, hebben afnemers in Duitsland namelijk andere aanvoerkanalen aangeboord.

De inkomens van pluimveehouders zijn volgens Wageningen Economic Research (WEcR) in 2021 fors gedaald. Legpluimveehouders verdienden in 2021 75% minder en vleeskuikenhouders 67% minder dan een jaar eerder. Voornaamste oorzaak is echter niet vogelgriep maar de sterk gestegen kosten van voer.

van der Werff
Meer overBeheer