Bijproduct rekent goed ondanks vrij hoge tarieven

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De actuele tarieven van de bijproducten zijn in een aantal gevallen een stuk hoger dan vorig jaar rond deze tijd.

Toch zijn zaken als tarwezetmeel en aardappelstoomschillen koopwaardig ten opzichte van de voederwaardeprijs. Dit geldt ook voor tarwegistconcentraat en mengproducten met tarwegistconcentraat, al moet dat nu nog zo’n € 0,35 tot € 0,50 per procent droge stof meer opbrengen dan begin maart vorig jaar en maart 2019.

Prijs concurrend met mengvoer

Anders gezegd: nagenoeg alle bijproducten zijn qua prijs concurrerend met mengvoer. Dat wordt vooral veroorzaakt door de relatief hoge prijzen die er op de wereldmarkt al langere tijd gelden voor voertarwe, -gerst en mais. Ook soja is ook fors aan de prijs en 35% duurder dan een jaar geleden.

Prijs gedaald

De bijproducten rekenen daardoor prima in het rantsoen. Sommige zijn de afgelopen weken verhoudingsgewijs goedkoper geworden, al helemaal omdat er prijsverlagingen konden worden doorgevoerd voor een aantal producten. Denk aan stoomschillen, of tarwezetmeel. Dat is schaars geweest, maar de aanvoer loopt nu wat soepeler.

Aanbod speelt rol

Het aanbod speelt wel een rol. Tarwegistconcentraat is nog steeds schaars ten opzichte van de vraag. Deze week is er ook nog eens een verminderde productie van Protiwanze. Erwteneiwit, sinds eind januari weer leverbaar, is bij Van Triest deze week met € 0,15 per procent droge stof in prijs verlaagd. Het is een alternatief voor tarwegistconcentraat en is goed beschikbaar.

Biergist

Ook biergist is wat ruimer voorhanden. Na ForFarmers is ook Van Triest met een prijsverlaging voor biergist op de proppen gekomen. Biergist kost nu bij de meeste leveranciers € 4,00 per procent droge stof.

Prognose: prijzen ongewijzigd.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.