Bijproducten blijven erg gevraagd

04-10-2022 | |
Lossen van een bijproduct. - Foto: Bert Jansen
Lossen van een bijproduct. - Foto: Bert Jansen

De vraag naar bijproducten is en blijft groot. Het aanbod is daarentegen soms juist kleiner. Dat geeft prijsdruk.

De afzet van bijproducten verloopt vlot. Aanbieders hoeven geen moeite te doen om hun waar te slijten, want de vraag is groter dan het aanbod. Eigenlijk over de hele breedte van de markt. Hoewel bijproductenleveranciers niet graag leuren met producten, is deze tegenovergestelde situatie ook niet zaligmakend. Ze moeten vaak ‘nee’ verkopen aan klanten en dat is ook geen dankbare taak.

Vraag en aanbod niet in balans

De scheve balans in vraag en aanbod kunnen ontstaan door toename van de vraag of verkleining van het aanbod. En beide is het geval. Doordat grondstoffen prijzig zijn, is mengvoer duur. Dan gaan ondernemers op zoek naar alternatieven. Daardoor is de vraag naar bijproducten toegenomen.
De beschikbare volumes zijn daarentegen geslonken. Een goed voorbeeld daarvan zijn de bijproducten uit de zuivel, die al maandenlang erg krap beschikbaar zijn. Leveranciers stellen echter dat de situatie niet verslechtert. Het aanbod is qua volume stabiel op een laag niveau.

De hoge grondstofprijzen hebben echter ook een drukkend effect op het aanbod van bijproducten. Door de hoge grondstof- en energieprijzen maken sommige voedingsmiddelenbedrijven radicale keuzes. Zo is het aanbod van tarwezetmelen wisselend. De ene fabriek draait meer, terwijl de andere de productie terugschroeft. Iets waarmee ook conservenproducent HAK in het nieuws kwam deze week; de productie ligt er om eerder genoemde redenen in januari en begin februari helemaal stil. Ook leveranciers van bijproducten lassen extra stops in of draaien op een lager volume door.

Minder reststromen

Ook is men in tijde van overvloed minder kritisch op reststromen, dan als het economisch minder gaat. Zo is de beschikbaarheid van voorgebakken frites en andere aardappelproducten kleiner omdat leveranciers hun kwaliteitsnormen hebben verschoven. Ze zijn kritischer op wat er uitvalt en draaien grotere partijen zodat er minder wisselingen zijn op de productielijnen en daarmee minder verlies van product.

De beschikbaarheid van aardappelstoomschillen is volgens sommige leveranciers niet geslonken, terwijl de beschikbaarheid bij anderen nijpender is. De vraag naar stoomschillen is echter onveranderd groot.

Ook bij tarwegistconcentraat is de beschikbaarheid kleiner dan de vraag. Zo heeft een geplande stop bij de fabriek waar Protiwanze vandaan komt de voorraden ongeveer tot op de bodem doen slinken. De eiwitprijs vloog omhoog door de Russische annexatie van gebieden in Oekraïne en Amerikaanse oogstramingen in het Wasde-rapport. Momenteel lijkt de sojamarkt wat af te vlakken, maar de prijs van raap is juist gestegen. Waardoor beide eiwitbronnen qua prijs dichter bij elkaar komen te liggen.

De prijs is een belangrijk stuurmechanisme op de bijproductenmarkt. De hierboven omschreven omstandigheden leidden er vorige week toe dat de noteringen over zo ongeveer de hele linie stegen. Tarwegisten, tarwezetmelen; er kwam bijna overal een dubbeltje per procent droge stof bij. Behalve bij de stoomschillen; die noteerden prijshoudend op € 3,30 per procent.

Relatieve rust op de markt

Deze week is er prijsmatig relatieve rust op de markt. Leveranciers kijken nu eerst aan in hoeverre de prijswijzigingen de vraag naar bepaalde producten verminderen. Een enkele prijs muteert. Zo verhoogt Bonda de prijs van Basic net als vorige week met € 0,10. De notering komt daarmee op € 4,20 per procent droge stof. En ForFarmers verhoogt de prijs van stoomschillen. Gewone schillen gaan van € 3,30 naar € 3,40 per procent. Noliko stoomschillen stijgen een week nadat ze weer beschikbaar zijn van € 3,40 naar € 3,50 per procent.

Waar bijproductenleveranciers voorheen redelijk konden voorspellen wat de markt zou doen, is de prognose bij de huidige onrustige markt een stuk lastiger. Normaal probeerden ze in de komende weken voorraad op te bouwen om de feestdagen door te komen. Of dat lukt, is nog volstrekt onduidelijk. Hoe de markt er volgende week voor staat is nog bijna niet te voorspellen.

Prognose: minimaal prijshoudend.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer