Bijproducten blijven relatief duur

06-01 | |
Bietenpulp is nog even leverbaar, bierbostel is beperkt beschikbaar door beperkte productie bij brouwerijen. - Foto: Mark Pasveer
Bietenpulp is nog even leverbaar, bierbostel is beperkt beschikbaar door beperkte productie bij brouwerijen. – Foto: Mark Pasveer

Voor de bijproductenmarkt begint het jaar nog relatief rustig, maar prijzen zijn relatief hoog.

Fritesfabrieken starten deze week langzaam weer op. Het aanbod zal daarom nog niet het niveau aantikken van voor de feestdagen. Brouwerijen hebben in de afgelopen weken nog wel wat geproduceerd, al drukken coronaregels nog steeds flink door. Bierbostel is door een goede vraag vlot te plaatsen.

De bedrijven wachten met smart op versoepeling van de lockdownregels in ons land en de landen om ons heen. Dan kan de productie weer worden opgeschroefd.

Aardappelpersvezels goed leverbaar

Aardappelpersvezels zijn goed leverbaar en levertijden zijn kort. De bietencampagne loopt nog enkele weken, dan valt het aanbod van perspulp weg. De productie van tarwegistconcentraten is goed, maar de vraag naar het product is groot. Ook blijven eiwitrijke grondstoffen duur op het moment, waardoor de vraag naar vervangende bijproducten ook groot is. Echter is voor veel kopers de financiële positie een belangrijke factor of een product past of niet.

Stijgende vraag naar kuilmais

De vraag naar kuilmais komt op gang, zoals voorgaande jaren ook na de jaarwisseling te zien was. Prijzen liggen tussen de € 65 en € 72,50 per ton. Op de stromarkt is het toenemend drukker. Er is voldoende vraag om te strooien, of bij te voeren. Strohandelaren moeten toch weer een paar euro per ton meer betalen, om hun combinaties vol te krijgen. Voorraden van hooi van Engels raaigras slinken snel, waardoor dit product ook relatief duur is.

Prognose: prijzen stabiel tot stijgend.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.