Bijproducten goedkoper

De druk op de prijzen van aardappelreststromen neemt verder toe, doordat de fritesfabrieken weer meer kunnen verwerken.

Na diverse prijsverlagingen de vorige week ging nu ook Van Triest over op een lager tarief voor de stoomschillen. Er ging € 0,30 per procent droge stof van zijn notering af. ForFarmers heeft de Noliko-stoomschillen tot september niet in het aanbod, maar verlaagde de prijs voor twee andere types wel, met € 0,20 per procent droge stof, naar € 1,80. Dat is ook de prijs die Duynie en Rined nu rekenen.

De stoomschillen zijn nu een behoorlijk stuk goedkoper dan in dezelfde periode van het vorige seizoen, toen de aardappelen uiterst schaars waren. De komende weken moet de praktijk uitwijzen of de aardappelverwerkers gas (kunnen) blijven geven in de aanloop naar de vakantieperiode. Aan de prijs van restanten voorgebakken product, waarvan maandenlang geen aanbod was, is het nog niet te merken.

Lees verder onder de grafiek.

Lagere prijzen voor reststromen uit zuivel

Bonda verlaagt de prijs van de soorten tarwezetmeel Bondatar en BasiQ met € 0,15 per procent droge stof. De grote aanstaande tarwe-oogsten werpen hun schaduw vooruit om zo te zeggen. Ook mengproduct Biva, op basis van reststromen uit zuivel en zoetwarenindustrie, zakte in prijs. In dit geval met € 0,10 per procent droge stof.

Vorige week daalden veel tarieven voor tarwegistconcentraat. Doordat Protiwanze weer volop verkrijgbaar is, zijn ook de prijzen op een voor de tijd van het jaar normalere hoogte gekomen. In het segment eiwitrijke bijproducten verder nog één prijswijziging: soyfeed van ForFarmers zakte met € 0,15 per procent droge stof naar € 2,15.

Prognose: stabiel.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.