Doorgaan naar artikel

Bijproducten rekenen gunstig in rantsoen

Het leveren van voeraardappelen op een melkveebedrijf. Foto: Cor Salverius

Het leveren van voeraardappelen op een melkveebedrijf. Foto: Cor Salverius

De bijproductenmarkt is vrij rustig, ondanks alle perikelen rondom beschikbaarheid en stijgende grondstofprijzen.

Aardappelbijproducten, zoals snippers en stoomschillen zijn stabiel in aanbod. Het lijkt dat er naar het einde van het jaar niet veel verandering in zal komen. Aardappelpersvezels zijn goed voorradig met een kleine levertijd. Het aanbod van bierbostel is kleiner door de tijd van het jaar, maar ook door de corona. Daardoor stijgt de Boerderijprijs met 10 cent per % droge stof.

Krappe beschikbaarheid

Doordat de beschikbaarheid van bostel beperkt is, loont het zich om een voorraad van het product op te bouwen. Ook richting het einde van het jaar is het goed om te kijken naar de beschikbaarheid van producten. De belevering van producten rond de kerst is vaak al een uitdaging voor de leveranciers. Grondstoffen, zoals soja en tarwe zijn erg duur door krapte op de wereldmarkt, Deze hoge prijzen berekenen de verwerkende bedrijven ook door in de prijzen voor bijproducten. Maar vergeleken met de voederwaardeprijs zijn er veel bijproducten die zeer gunstig rekenen.

Bijproducten erg gunstig

Tarwegistconcentraten zitten momenteel op ongeveer 60% van de voederwaardeprijs. Ook voeraardappelen rekenen wat voederwaardeprijs voordelig in een rantsoen. De vraag naar ingekuilde snijmais is nog rustig. De prijzen liggen tussen € 70 en € 75 per ton. Stroprijzen zijn alweer een tijdje stabiel, na forse prijsstijgingen in de nazomer.

Prognose: bijproducten tarweverwerking duurder.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin