Bijproducten stabiel, stro duurder

27-07 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De markt voor bijproducten blijft deze week nagenoeg gelijk. Boeren hebben geen overdreven haast en dat is te merken op deze rustige markt.

Bierbostel was nog wél een product waar meer vraag naar was doordat het eiwit in de graskuil bij veel veehouders enigszins tegenviel. Van een prijsstijging is echter geen sprake, want het aanbod is ook iets toegenomen.

Stroprijzen omhoog

Voor tarwezetmeel geldt dan weer dat er lichte prijsdruk is, terwijl tarwegistconcentraat op een stabiel prijsniveau blijft hangen. De aanvoer van dit laatste product is matig. Kuilmais noteert vrij vlot ongewijzigd. De vraag is hier niet al te groot.

De stabiele markt geldt ook voor de aardappelbijproducten. Veel fabrieken staan in de zomerperiode stil en het aanbod van aardappelstoomschillen en -snippers is beperkt. Het is wachten op de nieuwe aardappelen. Tot die tijd blijven de prijzen met moeite gelijk.

Op de stromarkt is de situatie deze week wat gewijzigd. De prijzen worden flink naar boven bijgesteld. Zowel gerste- als tarwestro noteert € 10 hoger. Er zijn twee redenen. Enerzijds is er door de droogte meer vraag en anderzijds wordt er door akkerbouwers relatief veel stro gehakseld vanwege de sterk gestegen kunstmest- en compostprijzen.

De handel in hooi is deze week eveneens toegenomen. Er zijn meer kopers op de markt. Met hogere prijzen tot gevolg.

Prognose: bijproducten vrij stabiel.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer