Bijproductenmarkt in balans

Bijproducten in de voerkuil van een varkenshouder. - Foto: Bert Jansen
Bijproducten in de voerkuil van een varkenshouder. - Foto: Bert Jansen

Bijproducten vinden vlot hun weg naar klanten en volgens leveranciers zijn er geen grote voorraden.

Het is rustig op de markt voor bijproducten. De markt is aardig in balans, waardoor alle prijzen deze week blijven staan op het niveau waarop ze de vorige week ook stonden.

De stabiliteit is het gevolg van de stabiel blijvende prijzen van grondstoffen voor krachtvoer. Zo is de sojamarkt tam en gebeuren er op de tarwemarkt ook geen schokkende dingen. Bijproducten vinden daardoor vlot hun weg en volgens leveranciers zijn er geen grote voorraden. Ook zijn er geen signalen dat fabrieken het gas intrappen of aan juist op de rem gaan staan, en aan de andere kant is er ruim vraag naar bijproducten.

Aardappelproducten

Zo is de productie van aardappelproducten goed op stoom, maar tegelijkertijd lopen de bijproducten die daarbij vrij komen ook vlot weg. Varkenshouders winnen daarbij de concurrentiestrijd van incidentele kopers uit de rundveehouderij. De maisoogst is volop op gang en daarbij neemt de vraag naar aardappelsnippers en stoomschillen toe om kuilen af te dekken. Leveranciers zeggen vaker ‘nee’ te moeten verkopen dan dat ze dergelijke aanvragen kunnen honoreren. Vaste klanten die jaarrond bestellen gaan voor, en veel schiet er dan niet over.

Net als de aanvoer en de beschikbaarheid is ook de prijs van aardappelproducten al wekenlang constant. Stoomschillen zijn bij de verschillende leveranciers al zes weken verkrijgbaar voor € 2,30 per procent droge stof.

Tarwezetmeel

Ook bij tarwezetmeel is er rust aan het prijsfront. In augustus stegen de noteringen van dit soort producten, waar deze doorgaans dalen als de nieuwe oogst zich aandient. Dit jaar was de graanmarkt zo in beweging dat ook de noteringen van bijproducten als Bondatar, Crespovit extract en Hamino Spezial toen stegen. Inmiddels zijn die alweer enkele weken prijshoudend.

Tarwegistconcentraten (TGC) hebben de afgelopen weken verschillende stappen omhoog gemaakt. Zo is de prijs van Protiwanze in twee maanden tijd met € 0,30 per procent droge stof gestegen. Deze week maakt de prijs een pas op de plaats op € 2,40 per procent droge stof. Ondanks de prijsstijgingen rekenen TGC’s echter ook nu goed in; in verhouding tot de voederwaardeprijs zijn de bedragen die voor TGC’s moeten worden betaald zo rond de 60%. Leveranciers verwachten dat de prijsstijging van vorige week ook niet de laatste is, maar voor nu stijgt de prijs niet verder.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer