Bijproductenmarkt krap met stabiele prijzen

03-03 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Bijproducten scoren goed wat voederwaardeprijs betreft, maar de beschikbaarheid is beperkt.

De situatie is vrijwel onveranderd ten opzichte van voorgaande weken. In absolute zin zijn bijproducten duurder dan voorgaande jaren. Echter, ten opzichte van losse grondstoffen scoren de bijproducten goed wat voederwaardeprijs betreft. Maar de beschikbaarheid is op het moment de grootste zorg.

Bierbostel

In de bierbostel is dat zeker merkbaar. De productie van bier blijft maar matig en het product heeft op het moment een levertijd van ongeveer een week. De prijs voor aardappelstoomschillen stabiliseert door een grotere vraag naar het product.

Tarwegistconcentraten rekenen ook nog zeer gunstig in rantsoenen, al is de beschikbaarheid wat minder door reparaties in een fabriek bij een belangrijke producent. Ook de vraag vanuit de varkenshouderij maakt de beschikbaarheid krapper.

Aardappelvezels

Melkveehouders met een doorvoercontract kunnen nog worden bediend met aardappelvezels, maar losse verkoop is niet meer mogelijk. Langzaamaan bouwt de productie in Ter Apelkanaal ook af. Een alternatief voor aardappelvezels is erwtenvezels.

Handel ruwvoer goed

De vraag naar mais, gras en stro houdt ook aan. Het lijkt dat graskuil minder beschikbaar is, omdat melkveehouders terughoudend zijn met verkopen en hun voorraad gras liever zelf aanhouden in verband met weer een droog seizoen. De stromarkt loopt goed door. De aanvoer vanuit Frankrijk en Duitsland is beperkt. Stro vanuit Denemarken lijkt een goed alternatief.

Prognose: vrij stabiele cijfers op krappe markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.