Bijproductenmarkt prijshoudend

16-12-2020 | |
Foto: Canva
IMG_veevoerweb1612

De handel in bijproducten is in aanloop naar Kerstmis heel rustig. Veel ondernemers hebben er al rekening mee gehouden en de benodigde voorraad voer voor de komende twee weken binnen.

Het is weer een tik die de sector krijgt door de strenge regels die zijn afgekondigd. De aardappelindustrie, de bierbrouwerijen en ook de ethanolindustrie produceren nog minder dan al werd gedaan. Van de laatstgenoemde komen tarwegistconcentraten.

Minder te besteden

Toch merken bijproductenhandelaren nadrukkelijk dat het geld op is. Ondernemers zijn nog kritischer op prijzen, waardoor de verkoop van producten moeizaam verloopt. In de komende weken zijn veel fabrieken dicht, of schroeven de productiecapaciteit terug. Deze week worden de meeste bestellingen uitgeleverd, volgende week en de laatste week van dit jaar staan veel vrachtwagens stil. Aardappelpersvezels blijven goed beschikbaar, dat geldt ook in mindere mate voor perspulp. De bietencampagne loopt naar verwachting nog tot eind januari. De opbrengsten zijn wat minder dan in het begin van de campagne werd ingeschat, zodat grote afnemers met een korting op levering van perspulp te maken hebben.

Stro goed gevraagd

De vraag naar hooi en stro trekt nu toch wel wat aan. De vraag naar wat meer structuur in het rantsoen is merkbaar. Er is stro leverbaar, maar het blijven hoge prijzen waar strohandelaren het stro uit de schuren mogen meenemen.

Prognose: stabiel.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.