Bijproductenmarkt rundvee rustig voor Kerst

23-12-2020 | |
Foto: Ruud Ploeg
IMG_plo412356-024

Het is traditioneel rustig in de bijproductenmarkt rondom de feestdagen. De meeste ondernemers hebben daar rekening gehouden door wat voorraad op te bouwen. Net als voorgaande jaren schalen veel fabrieken af in capaciteit, of stoppen zelfs tijdelijk de productie.

Extra factor is de coronacrisis die bij fritesfabrieken en bierbrouwerijen al enige tijd lagere omzetten veroorzaakt. De eerstgenoemden produceren in de afgelopen vier maanden al 11% minder frites, wat zijn weerslag heeft op de beschikbaarheid van aardappelstoomschillen. Aardappelsnippers zijn nog iets beter te verkrijgen. Ook bierbrouwerijen liggen stil, of produceren op een veel lagere capaciteit. De levertijd van bierbostel loopt hierdoor snel op.

Meer vraag naar stro

Aardappelpersvezels blijven goed beschikbaar en zijn nog steeds snel te leveren. De kerstdagen en de jaarwisseling vallen gunstig dit jaar, waardoor beschikbare producten wat makkelijker te leveren zijn dan bij gebroken werkweken. De handel in stro is rustig. Er is meer vraag naar wat extra structuur in het rantsoen. De aanvoer van stro is wat lastiger aan het einde van het jaar, maar herstelt zich in januari weer.

Engels raai schaarser

Van Engels raai begint de beschikbaarheid krapper te worden. Handelaren merken op dat er weinig geld op de rekening-courant van klanten staat. Dat maakt het dat vooral incidentele kopers dit jaar minder op de bijproductenmarkt komen.

Prognose: weinig beweging prijzen

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.