Doorgaan naar artikel

Bijval voor idee PvdA voor minimum uurloon

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

Een voorstel van de PvdA om een minimumuurloon in te voeren, kan in de Tweede Kamer op veel sympathie rekenen. Ook de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn positief.

Maar op steun van VVD en CDA hoeft initiatiefnemer Gijs van Dijk waarschijnlijk niet te rekenen. De twee grootste coalitiepartijen vrezen dat de maatregel in de huidige crisis banen gaat kosten. Nederland is een van de weinige landen met een minimumloon per maand. Het uurloon hangt daarbij af van het aantal uren dat staat voor een voltijdse werkweek. De PvdA wil dat iedereen voortaan het uurloon gaat verdienen dat nu geldt bij de kortst mogelijke werkweek van 36 uur. Wie meer uren per week werkt, gaat er in dat voorstel dus op vooruit.

Hogere loonkosten voor werkgevers

CDA-Kamerlid Hilde Palland noemt het initiatief om de koopkracht van werkenden met een laag inkomen te verbeteren ‘prijzenswaardig’. Maar zij waarschuwt wel dat veel werkgevers daardoor geconfronteerd worden met hogere loonkosten. Dat kon misschien vorig jaar, toen de economie groeide en de werkloosheid historisch laag was. “Maar inmiddels heeft corona alles op zijn kop gezet.”

Timing slecht

“Een jaar geleden had dit slim geleken”, zegt ook VVD‘er Judith Tielen. Maar de timing van het voorstel had wat haar betreft niet slechter gekund. “Dit wetsvoorstel heeft directe impact op duizenden werkgevers, die elke dag in onzekerheid zijn over hoe ze hun bedrijf in de benen houden, en of ze de mensen die er werken kunnen behouden.”

D66

Ook D66 wil voorkomen dat in zwaar getroffen sectoren banen sneuvelen. Een uniform wettelijk minimumloon is ‘verstandig’, vindt Kamerlid Steven van Weyenberg, maar over de hoogte wil hij het nog wel eens hebben. D66 kwam onlangs zelf met een voorstel om het minimumloon fors te verhogen, en tegelijkertijd het veel bekritiseerde toeslagenstelsel af te schaffen.

Een wettelijk minimumuurloon heeft grote en structurele voordelen

De ChristenUnie is ‘zeer te spreken’ over de strekking van het wetsvoorstel. “Een wettelijk minimumuurloon heeft grote en structurele voordelen”, vindt Kamerlid Eppo Bruins. Het minimumloon wordt daarmee ‘eerlijker, inzichtelijker en moderner’. De kleinste coalitiepartij staat ook positief tegenover de verhoging die het voorstel daarnaast regelt. Te veel mensen kunnen van het huidige minimumloon niet rondkomen, zegt Bruins.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin