Skip to content

Bio-certificaten ingetrokken

Skal Biocontrole heeft de bio-certificaten van DFInternational en DFI Food Sourcing ingetrokken.

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Skal Biocontrole heeft de bio-certificaten van DFInternational uit Sas van Gent en DFI Food Sourcing uit IJzendijke ingetrokken.

De twee bedrijven zijn importeurs en groothandels in onder meer granen, zaden, en peulvruchten. Skal heeft van alle aanwezige voorraden de bio-status ontnomen en heeft 109 productpartijen gedecertificeerd.

Doens-groep

Naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak begin dit jaar, waarbij de rechtbank ‘zeer zorgelijke constateringen’ deed over de bedrijfscultuur, heeft Skal gerichte inspecties uitgevoerd bij de vijf bedrijven uit de Doens-groep die over een bio-certificaat beschikten. Bij het onderzoek constateerde Skal dat de bedrijven uit de Doens-groep zodanig onderling zijn verweven dat deze te beschouwen zijn als één geheel. Omdat de drie andere bedrijven uit de Doens-groep zich vrijwillig bij Skal laten hebben uitschrijven, zijn alleen tegen de twee bedrijven die resteerden, DFInternational en DFI Food Sourcing, besluiten genomen.

Geen residumeldingen gedaan

Skal heeft geconstateerd dat er systematisch voor werd gekozen om bepaalde analyseresultaten niet te delen met zowel afnemers als toezichthouders Skal en de NVWA. De bedrijven bleken gedurende de onderzochte periode van vijf jaar structureel verzuimd te hebben residumeldingen te doen, hoewel er in zeer grote aantallen productpartijen residuen waren gevonden van in de biologische productiemethode niet-toegestane stoffen. Ook bleek dat zij een groot deel van deze niet-gemelde partijen wel als biologisch verhandelden.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin