Doorgaan naar artikel

Bio-foodcoop Odin verkoopt broederhaantjes op proef

Logo foodcoop Odin.

Logo foodcoop Odin.

Bio-foodcoop Odin gaat gebraden broederhaantjes verkopen. Dat zijn de opgefokte broertjes van biologische leghennen.

Gebruikelijk is dat leghaantjes, de broertjes van leghennetjes, direct na de geboorte worden gedood, omdat het opfokken van deze haantjes inefficiënt is. De gebraden broederhaantjes (gewicht 800-1.000 gram) zijn komende zaterdag als proef te koop in de Odin-boerderijwinkel Stadwinkel Vliervelden in Almere Oosterwold. Prijs: € 16. Odin verkoopt al uitgelegde bio(dynamische) legkippen als bevroren soepkip en biodynamische burgers en worsten van Groengilde Broederhaan.

Doden eendagshaantjes

Vooral in Duitsland is weerstand tegen het doden van de eendagshaantjes. Daar komt een wettelijk verbod op deze werkwijze. Alternatieven zijn de haantjes opfokken tot ongeveer 15 à 16 weken en ze dan te slachten voor het vlees. Of de haantjes niet geboren te laten worden door in het broedei het geslacht van embryo’s te bepalen. Door eieren met een mannelijke embryo niet verder te bebroeden, worden geen haankuikens geboren. Er zijn al enkele in-ovo-geslachtsbepalingsmethoden (bijna) praktijkrijp.

Odin

Odin is de grootste biologische foodcoop van Nederland. Consumenten kunnen lid worden van de coöperatie en hebben inspraak in het beleid via de ledenraad. Odin heeft een groothandel en een bezorgdienst. Odin levert producten aan winkels en horeca in Nederland en België.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Hans Bijleveld

Redacteur Pluimveehouderij

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin