Doorgaan naar artikel

Bioceres wil GMO-tarwe verbouwen in Australië

De belangstelling voor genetisch gemodicifeerde tarwe neemt toe. Tot nu toe staat alleen Argentinië de commerciële teelt hiervan toe, maar het Argentijnse Bioceres Crop Solutions wil ook naar Australië.

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Luchtfoto van GMO-tarwe van Bioceres (bovenste rijen), geplant naast natuurlijke tarwe in een demo-veld in Pergamino, ten noordwesten van Buenos Aires. - Foto: AFP premium

Luchtfoto van GMO-tarwe van Bioceres (bovenste rijen), geplant naast natuurlijke tarwe in een demo-veld in Pergamino, ten noordwesten van Buenos Aires. - Foto: AFP

De belangstelling voor genetisch gemodicifeerde tarwe neemt toe. Tot nu toe staat alleen Argentinië de commerciële teelt hiervan toe, maar het Argentijnse Bioceres Crop Solutions wil ook naar Australië.

Het Argentijnse Bioceres Crop Solutions wil veldtesten met genetisch gemodificeerde tarwe uitvoeren in Australië. Topman Federico Trucco zei tegenover Reuters dat Bioceres volgend jaar toestemming wil verkrijgen voor het planten van de droogteresistente GMO-tarwe down under.

Australië akkoord met consumptie HB4-tarwe

Australië ging in mei dit jaar al akkoord met de consumptie van producten, gemaakt met de zogeheten HB4-tarwe van Bioceres. Het bedrijf heeft ook al toestemming hiervoor van de voedselautoriteiten in Argentinië, Brazilië en Nieuw-Zeeland.

Amerika

Volgens Bioceres heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration inmiddels ook bepaald dat het veilig is om de HB4-tarwe van Bioceres te consumeren. Nu moet alleen het Amerikaanse ministerie van Landbouw nog toestemming verlenen.

20% meer opbrengst

In proeven op Argentijnse akkers is na jarenlang testen vastgesteld dat de HB4-variant van tarwe de opbrengst van de oogst met 20% verhoogt in seizoenen met perioden van droogte. De GMO-tarwe zou bovendien deels bestand zijn tegen het herbicide glufosinaat (niet te verwarren met glyfosaat, de werkzame stof in onder meer Roundup).

Droogteresistente tarwe in Brazilië

Tot dusver staat alleen Argentinië het commercieel verbouwen van de GMO-tarwe toe. Brazilië heeft wel al toestemming verleend voor het testen van de droogteresistente tarwe. Het Braziliaanse onderzoeksinstituut Embrapa kreeg in maart een vergunning hiervoor van de Braziliaanse voedselautoriteit CTNBio. Embrapa is begonnen met het planten van de GMO-tarwe in de droge centraal westelijke Cerrado-regio, een gebied waar boeren doorgaans soja en maïs verbouwen.

Noordelijker telen

Brazilië verbouwt verreweg de meeste tarwe in het veel nattere zuiden. Wanneer het Zuid-Amerikaanse land verder noordelijk tarwe kan telen, zou het de eigen productie fors kunnen verhogen. Circa 70% van de Brazilianen heeft aangegeven bereid te zijn producten van GMO-tarwe te consumeren.

Afhankelijkheid verminderen

Brazilië kan met een grotere tarwe oogst de afhankelijkheid van import uit buurland Argentinië verminderen. Maar zover is het nog niet. Het duurt volgens schattingen nog zo’n vier jaar voordat het commercieel verbouwen van GMO-tarwe in Brazilië mogelijk is.

Meer belangstelling voor HB4-tarwe

De belangstelling voor HB4-tarwe is toegenomen in de afgelopen maanden. Volgens Bioceres zijn zowel consumenten als boeren meer geïnteresseerd in genetisch gemodificeerde tarwe. Dit zou te maken hebben met de toename van extreme weerspatronen wereldwijd en de oorlog in Oekraïne.

Het gebruik van genetisch gemodificeerde graansoorten als soja en maïs is inmiddels wijd verbreid. De weerstand tegen GMO-tarwe in de afgelopen jaren zou vooral te maken hebben met het feit dat tarwe vooral wordt gebruikt voor menselijke consumptie in plaats van veevoer.

Snel delen

Image
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin