Skip to content

Biodynamisch landbouwareaal met 11% gegroeid

Updated on:
Business
Nieuws
Biodynamisch melkveebedrijf, met het kalf bij de koe. - Foto: Bert Jansen premium

Biodynamisch melkveebedrijf, met het kalf bij de koe. - Foto: Bert Jansen

Het aantal biodynamische bedrijven in Nederland nam toe van 143 naar 152.

Het biodynamisch landbouwareaal is afgelopen jaar met 11% gegroeid naar 8.730 hectare. Het gaat om 11% van het totale biologisch areaal in Nederland. Dit blijkt uit de nieuwe Demeter Monitor 2020-2021.

Het aantal biodynamische bedrijven in Nederland (inclusief omschakelende bedrijven) nam toe van 143 naar 152. Het aantal handelsbedrijven met een Demeter-licentie nam toe met 10 naar 97.

Strengere voorwaarden dan bij biologisch

Biodynamische boeren en tuinders voldoen aan strengere voorwaarden dan de biologische. Zo is minimaal 10% van het areaal ingericht om biodiversiteit te ondersteunen en mag er slechts 112 kilo stikstof per hectare worden bemest. Ook gebruiken biodynamische boeren en tuinders minimaal 60% biologische vaste mest. Het gebruik van gangbare drijfmest is niet toegestaan. Producten afkomstig van biodynamische producenten zijn herkenbaar aan het Demeter-keurmerk.

Omzet boerderijwinkels

Stichting Demeter heeft geen exacte verkoopcijfers tot haar beschikking. Wel is er inzicht in de omzet van verpakte en verwerkte Demeter-producten (dus exclusief alle onverpakte AGF-producten). Daar steeg vooral de omzet bij boerderijwinkels – mede door aandacht voor gezonde voeding in het licht van de coronapandemie – van € 2,5 miljoen naar € 3,2 miljoen, een groei van 28%.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin