Doorgaan naar artikel

Biogas meest effectieve vorm van groene stroom

Biogasinstallaties zijn de meest effectieve bron van groene energie.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Vergisters draaien ruim de helft van de tijd op vollast, volgens berekening van Destatis. - Foto: Hans Prinsen premium

Vergisters draaien ruim de helft van de tijd op vollast, volgens berekening van Destatis. - Foto: Hans Prinsen

Biogasinstallaties zijn de meest effectieve bron van groene energie. Rekenkundig gezien bedroeg het rendement van vergisters in de eerste helft van 2021 56,7%.

Windmolens draaiden in de dezelfde periode rekenkundig gezien 20,9% van de tijd op vollast. Voor zonnevelden geldt dat deze 10,5% van de tijd op vollast draaiden. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek, Destatis. Het bureau berekende hoeveel procent van de tijd deze drie bronnen van groene energie hun maximale vermogen leverden.

Weersonafhankelijk

In tegenstelling tot wind- en zonne-energie zijn biogasinstallaties niet afhankelijk van het weer en is zodoende de benuttingsgraad hoger. Afgelopen februari profiteerden windturbines in Duitsland van de orkaan Sabine (Ciara in Nederland, red.) Die maand draaiden de windmolens op 47% van vollast. In juni was er amper wind en zat de benuttingsgraad van windmolens op 9,7%. Zonnevelden tonen vanzelf een omgekeerd beeld. Daarvan lag het rendement afgelopen januari op 1,8% en in juni 2019 op 19,5%, een record tot dusver.

Biogas levert 5,9% van groene stroom

Windmolens, zonne-energie en biogasinstallaties leveren samen het grootste deel van de groene energie aan het Duitse stroomnet. Het aandeel windenergie van de Duitse energievraag is 22,1%, zonne-energie levert 9,4% van de Duitse energiebehoefte en biogasinstallaties leveren 5,9% van de noodzakelijke stroom. In totaal is in Duitsland 44% van de stroom afkomstig uit groene energiebronnen.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin