Doorgaan naar artikel

Biologisch boeren in de marge

Foto: Jan Willem van Vliet

Foto: Jan Willem van Vliet

Alle positieve aandacht ten spijt, de biologische markt is marginaal.

Volgens toezichthouder Skal Biocontrole omvat het areaal in Nederland met 70.000 hectare 4,1% van het totale landbouwareaal. Het aantal gecertificeerde bedrijven ligt onder de 2.100. “Het biologisch aandeel groeit”, meldt ketenorganisatie Bionext desondanks trots. Het biologisch aandeel stijgt naar 4,3%. Het bericht krijgt volop respons. Jaar in, jaar uit trouwens. Want ja, de cijfers lopen op.

Nederland ver onder Europees gemiddelde

Maar serieus, 4,3%! Dat is nog geen 5%, een streefgetal ooit vastgelegd voor het jaar 2000. Nederland bungelt ver onder het Europees gemiddelde. Ter vergelijking: Oostenrijk noteert als koploper een marktaandeel van 23,4%. Zweden staat op ruim 19%. Duitsland (6,8%), Frankrijk (6%) en België (6,2%) doen het ook beter.

De Europese Commissie streeft met het Boer-tot-Bord-plan naar 25% biologisch areaal. Er is volop werk aan de winkel dus. Terecht plaatste minister Carola Schouten in een Brusselse sessie met collega’s kanttekeningen bij dit cijfer. Nergens staat iets over de bestaande landbouwinfrastructuur. En die is in Nederland toch net even iets anders dan in Oostenrijk of Zweden.

Wat is er ‘mis’ met PlanetProof of het Beter Leven-keurmerk?

En waarom biologisch eigenlijk? De kwalificatie ‘biologisch’ is sowieso een kwestie van afspraken. Die verschillen wereldwijd. Het gaat natuurlijk om duurzaamheid, maar ook dat is een containerbegrip. Als het alleen om CO2 en landgebruik per eenheid product gaat, scoort de efficiënte Nederlandse productie op veel terreinen hoger. En wat is er ‘mis’ met PlanetProof of het Beter Leven-keurmerk?

Wie heeft de regie?

De vraag wie de regie heeft in deze transitie is lastig. Brussel kan sturen met kortingen en extra’s op toeslagen. Of is het de markt, en dan met name de supermarkten? Met name in Duitsland verruilen prijsvechters Aldi en Lidl het reguliere voor een biologische variant.

Alleen productie maakt de markt kapot. De boer vangt meestal de klappen op

De biologische sector zelf stuurt op die markt aan. In een interview met Boerderij zegt Bionext-directeur Michaël Wilde het nadrukkelijk: “Geen groei zonder markt.” Het is realiteitszin. Alleen productie maakt de markt kapot. De boer vangt meestal de klappen op. Er zijn voorbeelden van te over. Niet voor niks zijn er al diverse stops op omschakeling.

Politieke wensdroom

Nee, ook bij een opportunistische politieke wensdroom hoort een economische paragraaf, gebaseerd op de maatschappelijke realiteit. Beleidsmakers zouden wat vaker moeten afdalen uit hun ivoren toren.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin