Skip to content

Biologisch drie keer zo duur als B-merken in Spanje

Biologische producten in Spanje zijn drie keer zo duur als B-merken.

Foto: Canva

Foto: Canva

In Spanje zijn biologisch gecertifieerde producten gemiddeld drie keer zo duur als B-merken, dat blijkt uit onderzoek.

Spanjaarden betalen 216% meer voor deze producten dan voor de huismerkvariant. De producten kosten 77% meer dan A-merken. In Spanje werden 24 productcategorieën van voedsel- en drogisterijproducten met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat producten met certificaat biologisch of eco drie keer zoveel kosten. De grootste verschillen zijn te vinden op producten als yoghurt en rijst.

Btw op biologisch verlagen

De organisatie OCU, de Spaanse consumentenbond die het onderzoek uitvoerde, vraagt de Spaanse overheid nu om de btw op biologische producten te verlagen met 4% om zo mensen aan te moedigen om duurzamer te consumeren. Opvallend: Spanje is een van de grootste exporteurs van biologische producten, terwijl de belangstelling voor biologische producten daar achterblijft.

Nederlandse bio-producten

In 2019 deed de Consumentenbond een grootschalig onderzoek naar de prijsverschillen van biologische producten in Nederland. Hier zijn de bio-producten gemiddeld 63% duurder dan de niet-biologische variant. Met biologische winkels meegerekend vallen de prijzen 75% hoger uit. In 2014 waren biologische producten nog 100% duurder. Overigens zijn A-merken in Nederland duurder dan biologische huismerkproducten.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin