Biologisch groeit in Tsjechië

06-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De totale omzet van de Tsjechische biologische voedingsbedrijven, inclusief export, bedroeg in 2019 rond de € 324 miljoen.

De waarde van de totale consumptie in het land bedroeg, inclusief invoer, rond de € 206 miljoen. Dat is een stijging van 19% ten opzichte van 2018. De Tsjechische export van biologische producten was goed voor € 118 miljoen met als belangrijkste exportbestemming Duitsland. Dat blijkt uit een marktstudie over biologische landbouw en voeding in Tsjechië door het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen.

Verkoopkanalen en -volume

De meeste biologische voeding werd gekocht in de supermarkten (35%). Andere verkoopkanalen waren natuurvoedingswinkels en biologische voedingswinkels (16,2%), webshops (15,3%) en drogisterijen (15,2%). De belangrijkste categorie biologische levensmiddelen qua verkoopvolume was de categorie ‘andere bewerkte voedingsmiddelen’, goed voor een aandeel van 43%. Meer dan driekwart van deze categorie bestaat uit koffie en thee, kant-en-klaarmaaltijden (inclusief babyvoeding) en andere bewerkte biologische voedingsmiddelen en voedingssupplementen.

De op een na grootste categorie was ‘groente en fruit’ (17%), gevolgd door ‘melk en zuivelproducten’ (16%). Kansen voor exporteurs naar TsjechIë liggen volgens het agentschap in de export van biologische levensmiddelen voor dagelijkse consumptie, hoofdzakelijk kant-en-klaarmaaltijden, melkproducten, specerijen, koffie en thee, chocolade en zoetwaren. Ook voor exporteurs van biologische groente en fruit liggen er mogelijkheden.

Verdere groei verwacht

De verwachting is dat de markt voor biologische levensmiddelen in Tsjechië blijft groeien, een trend die al sinds 2011 aan de gang is. Biologisch beheerde gebieden maken nu al 15,2% uit van het totale landbouwareaal in Tsjechië, dat door 4.690 landbouwbedrijven wordt geëxploiteerd. Uit het plan van het ministerie van Landbouw voor de periode 2021-2027 blijkt dat binnen 7 jaar 22% onder een regeling voor biologische landbouw moet vallen. Ook de beschikbare oppervlakte voor biologische landbouw en de consumptie van biologisch voedsel zou verder toenemen. Biologische voeding zal naar verwachting goed zijn voor 4% van de totale consumptie van voedsel en drank, tegenover 1,52% in 2019.

Willem Veldman
Meer overBeheer