Biologisch niet per se gezond

17-06-2021 | |
Vos
Petra Vos Redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

‘Ik heb biologische spekblokjes gekocht, want wij eten tegenwoordig gezond’, deelde iemand mij eens mede. Die moest ik even op me laten inwerken.

Dat je denkt dat de biologische variant van een product gezonder is dan de gangbare is niet heel gek. Want, biologisch wordt op een natuurlijker manier geproduceerd: geen antibiotica, geen chemische gewasbeschermingsmiddelen. Maar spekblokjes blijven vette, zoute dingen. Die kun je lekker vinden, maar gezond worden ze nooit. Gangbaar noch bio. Dus als je gezonder wilt eten, dan kun je die beter laten staan in het winkelschap.

Gezondheidsimago kleeft aan bio

Toch kleeft blijkbaar duidelijk dat gezondheidsimago aan biologische producten. Vorige week werd de sector ermee om de oren geslagen door de Franse consumentenbond die de biologische en gangbare variant van producten uit de supermarkt had vergeleken. Het biologische volkorenbrood had een lager percentage volkorenbloem, chocolade met hazelnoten bevatte minder hazelnoten en de pizza had een groter aandeel deeg en dus minder groente.

Productiemethode

Bionext reageert verbaasd op de conclusie dat ‘bio door de mand valt, omdat het geregeld ongezonder is’. Gezonde voeding is namelijk niet wat de sector per se nastreeft. Wel een productiemethode die beter is voor de planeet. Gezondheid is daarvan een onderdeel, ervan uitgaande dat minder chemische input niet alleen beter is voor hetgeen wordt geproduceerd en de omgeving, maar ook voor de mens die het consumeert.

Biologische ingrediënten stuk duurder

Blijft het punt over van de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen. De pizza‘s, pasta‘s, yoghurts en brood. Bionext verklaart dat biologische ingrediënten een stuk duurder zijn. Daarmee kan zo’n product wel het dubbele gaan kosten dan de gangbare variant. Als je de consument wilt overtuigen om je product te kopen, moet je jezelf niet uit de markt prijzen. Daarom worden kosten gedrukt door te besparen op verse en dus duurdere ingrediënten. Maar het product blijft biologisch. Iets waarvoor je kiest, omdat je gelooft in het grotere geheel waarvoor de sector staat. Gezonder consumptiegedrag is niet een op een gelijk aan gezonder eten en drinken.Beheer