Biologische landbouw groeit langzaam door in Europa

17-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De biologische landbouw groeide in een jaar tijd in heel Europa met 900.000 hectare.

De Europese biologische landbouw besloeg in 2019 zo’n 16,5 miljoen hectare, waarvan 14,6 miljoen hectare in de Europese Unie (EU). De nieuwste cijfers over de biologische sector in Europa en de Europese Unie zijn woensdag gepresenteerd tijdens de digitale variant van Biofach, de internationale biologische beurs. Het biologische areaal in de EU komt hiermee op 8,1%.

De biologische landbouw groeide in een jaar tijd in heel Europa met 900.000 hectare. Dit is minder dan in 2018, maar nog altijd meer dan in het begin van de jaren ‘10 van de 21e eeuw, aldus de statistici van FiBL, het Forschungsinstitut für biologischen Landbau.

Helft bio-areaal in EU in vier landen

Het streven van de EU is om in 2030 25% van het landbouwareaal biologisch te bestieren. Saillant detail: de vier landen met het grootste biologische areaal hebben samen de helft van het hele Europese bio-areaal. Dit zijn Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland. Procentueel gezien heeft het kleine Liechtenstein de meeste biologische landbouw, daar is maar liefst 41% biologisch gecertificeerd. Gevolgd door Oostenrijk, met een percentage van 26% bio-landbouw.

€ 45 miljard omzet uit biologische producten

In Europa zijn er in 2019 zo’n 430.000 boeren die biologisch werken. Hun producten gaan via 82.000 verwerkers en 6.500 importeurs op weg naar de consument. De omzet in biologische producten door de retail komt in 2019 uit op € 45 miljard. Duitsland is hier koploper met € 12 miljard. Biologisch maakt nu 8% uit van de Europese markt. EU-consumenten geven jaarlijks gemiddeld € 84 per persoon uit aan biologische producten. In heel Europa is dit gemiddeld € 56. Deense en Zwitserse consumenten kopen het meest biologisch: € 344 en € 338 per persoon per jaar.

Corona zorgt voor versnelling

De verwachting van vertegenwoordigers van de biologische sector is dat er nog wel wat werk aan de winkel is voor de biologische sector om het Europese doel van 25% te halen. Voor 2020 zijn de verwachtingen alvast positief: data-analist Diana Schaack zag dat tijdens de coronapandemie de biologische sector een groeiversnelling heeft gemaakt in verschillende landen.

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.