Biologische melkveehouderij groeit tot meer dan 500 bedrijven

02-08 | |
Een RMO van Eko Holland haalt melk op bij een biologische melkveehouder. Eko Holland is de grootste partij met zo’n 270 aangesloten melkveehouders. - Foto: Fotopersburo Dijkstra
Een RMO van Eko Holland haalt melk op bij een biologische melkveehouder. Eko Holland is de grootste partij met zo’n 270 aangesloten melkveehouders. - Foto: Fotopersburo Dijkstra

De biologische melkveehouderij is de afgelopen jaren gegroeid tot ruim 500 veehouders. Er is momenteel ruimte voor meer productie. De verwachting is dat de sector de komende jaren gestaag doorgroeit.

De Nederlandse biologische zuivelsector is klein maar binnen het biologische segment wel één van de grootste. In 2021 telt Nederland volgens CBS-cijfers 518 biologisch melkveebedrijven en 45 in omschakeling. In 2015 waren dat er nog 387 in totaal. Op een totaal van 17.050 bedrijven is dat een biologisch aandeel van ruim 3%.

Binnen de Europese Unie is gemiddeld 4,5% van de melkveestapel biologisch gecertificeerd (cijfers 2019). Oostenrijk en Zweden hebben het grootste aandeel; ook Denemarken staat in de top vijf.

Tekst gaat door onder de tabel

De biologische bedrijven produceren ruim 296 miljoen kilo melk in 2021. In 2015 was dat nog ruim 170 miljoen kilo. De totale Nederlandse melkproductie is 14,2 miljard kilo. Het grootste deel wordt als verse zuivel in Nederlandse supermarkten verkocht. Van de biologische kaas en poedermelk gaat een deel voor export weg.

Eko Holland de grootste

Eko Holland is de grootste partij met zo’n 270 aangesloten veehouders. De coöperatie verkoopt de melk aan meerdere verwerkers, ook deels in het buitenland. FrieslandCampina heeft circa 120 biologische melkveehouders. Verder hebben andere zuivelafnemers, zoals Rouveen, A-ware, Arla en Vreugdenhil een beperkt deel biologisch. Een klein aantal biologische veehouders verwerkt en verkoopt de eigen melk.

Lees ook: Jeroen Elfers (RFC): ‘We willen meer biomelk’

‘Geen wachtlijst’

Productie en groei zijn de afgelopen decennia hand in hand gegaan waarbij de omzet jaarlijks stijgt. FrieslandCampina gaf recent aan de ambitie te hebben de komende jaren de biologische melkplas met 50% te laten groeien. Eko-Holland verwacht ook te groeien. Volgens voorzitter René Cruijsen is er momenteel meer vraag dan aanbod van melk. “We hebben geen wachtlijst, trouwens nooit gehad.”

Hij ziet nu vooral groei vanuit de supermarkten die biologische zuivel prominenter in het schap zetten. Het beperkte prijsverschil door de dure gangbare zuivel pakt in het winkelschap nu gunstig uit.

Welke perspectieven de Green Deal vanuit de Europese Unie voor markt en omschakeling biedt is niet duidelijk. Dat hangt van de invulling af. Ook vanuit de stikstofdiscussie kan er meer animo komen voor biologische productie. Cruijsen benadrukt dat groei van de productie altijd in samenhang met voldoende afzet moet plaatsvinden. “De consument bepaalt uiteindelijk. De keten kan wel bijdragen door kleinere marges op biologische producten te accepteren en de overheid kan de btw verlagen.” Volgens Cruijsen is zijn coöperatie prima uitgerust voor grotere aantallen.

Verschil met gangbaar kleiner

Door de forse prijsstijgingen in de gangbare melk is het verschil met biologisch de afgelopen maanden geslonken. Het verschil in garantieprijs van FrieslandCampina is in juni slechts € 2,80 per 100 kilo melk. Vorig jaar was het verschil nog € 11,40 per 100 kilo, ongeveer hetzelfde niveau als voorgaande jaren. Biologische adviseurs zien echter geen grote veranderingen in het animo om over te schakelen en adviseren naar de lange termijn te kijken.

Stevens
René Stevens Freelance redacteur


Beheer