Doorgaan naar artikel

Biologische productie melk en aardappelen Frankrijk overtreft vraag

Net als in Nederland blijkt ook in Frankrijk de vraag naar biologische voeding te weinig te groeien.

Foto: BSIP premium

Foto: BSIP

Na de melkveehouderij trekt ook de aardappelsector aan de bel in Frankrijk, over de achterblijvende vraag naar biologische producten.

Net als in Nederland blijkt ook in Frankrijk de vraag naar biologische voedingswaren te weinig te groeien om het aanbod bij te houden. Kwamen er eerst al waarschuwingen uit de zuivelsector, nu heeft ook de aardappelwereld moeten constateren dat de consument minder trek heeft in biologisch dan werd verwacht.

“Voor het tweede achtereenvolgende jaar sluit de groei van het aanbod niet aan aan wat de vraag kan absorberen en dat in een markt met een toch al erg beperkt aanbod van minder dan 3% van de totale aardappelproductie. Het eind van de campagne is gemarkeerd door een overvloedig aanbod, waardoor de prijs zwaar onder druk stond en de afvoer problematisch werd”, meldt het aardappelschap CNIPT in zijn verslag over de biologische sector.

Markt biologische aardappelen sterk uit balans

Dat aanbod kwam dankzij een gunstige oogst vorig seizoen uit op rond de 65.000 ton, 15% meer dan in 2019/20. Mede door de tegenvallende vraag van de consument steeg het aandeel dat naar de verwerkende industrie ging van 17% in 2019 naar 21% vorig jaar. Gezien die situatie voerde Frankrijk slechts 750 ton biologische aardappelen in, ruim driekwart minder dan in het voorafgaande seizoen. “De commerciële activiteiten bleven in de eerste helft stabiel vergeleken met een jaar geleden, maar daarna raakte de markt sterk uit balans. De prijs af-teler kwam daardoor 60% lager uit dan in 2018/19, het laatste seizoen voor de coronapandemie.” De commissie bio binnen het CNIPT gaat zich nu buigen over promotiecampagnes en andere activiteiten om de vraag en daarmee de prijs aan te zwengelen.

Snel afremmen in zuivel

In de zuivel is al langer eenzelfde verhaal te horen. ‘’De Fransen drinken niet genoeg biologische melk om de nationale productie te absorberen. Na jaren van sterke groei remt de vraag af. Dat noopt de sector tot snel afremmen om instorten van de prijs te voorkomen”, constateert de organisatie voor de landbouw en visserij FranceAgriMer. De Franse melkproducenten, verenigd in de economische commissie Cniel, hebben in 2017 afgesproken om de productie van biologisch in 5 jaar tijd te verdubbelen. Dat doel is ruimschoots gehaald met vorig jaar een productie van 5 miljard liter, ongeveer 5% van de totale Franse melkplas. Volgens de laatste opgave van de statistiekdienst Agreste nam biologische melk in de eerste 7 maanden van dit jaar 5,2% van de totale 14,62 miljard liter voor haar rekening, opnieuw een forse groei dus. ‘’Maar die ontwikkeling moet wel plaatsvinden op voorwaarde dat we de waarde voor de producenten op niveau kunnen houden,” aldus voorzitter Thierry de Roquefeuill van Cniel.

Melk declassificeren naar standaard

Dat laatste lijkt de sector nu, noodgedwongen, niet waar te kunnen maken. Deze zomer al besloot de grootste zuivelcoöperatie Sodiaal om een maximum te stellen aan het volume waarvoor de ‘biologische prijs’ werd betaald. Wat de leden meer leveren aan biologische melk, wordt vergoed volgens de aanzienlijke lagere prijs voor standaardmelk. ‘’We zijn voor het eerst in een situatie waarin de markt een pauze in haar ontwikkeling laat zien,” zei bestuursvoorzitter Damien Lacombe bij die gelegenheid. Inmiddels heeft Lactalis meegedeeld dat het al 20% van de geleverde biologische melk ‘declassificeert’ naar standaard. Boerenbond Confédération Paysanne constateert dan ook ‘dat veel te veel melkveehouders de conversie hebben gemaakt in de verwachting dat ze konden meeprofiteren van het beloofde land.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin