Biomiddelen in app gewasbescherming

22-01-2020 | Laatste update op 28-04 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

De gewasbeschermingsapp van het West-Vlaamse proefcentrum Inagro wordt voortaan uitgebreid met biologische bestrijdingsmiddelen.

Daarnaast worden ook de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen voor nuttige insecten meegegeven. “We zien dat land- en tuinbouwers steeds meer op zoek gaan naar alternatieve methoden voor de bestrijding van plagen als gevolg van de verdwijning van gewasbeschermingsmiddelen en de extralegale eisen op vlak van residu die toenemen”, zegt Inagro.

Opvolger ‘Vijanden van gewassen’

Het proefcentrum lanceerde de gewasbeschermingsapplicatie in 2016 als digitale opvolger van het boekje ‘Vijanden van gewassen’. In 2019 maakten zo’n 4.000 land- en tuinbouwers gebruik van de gewasbeschermingsapp. Het gebruik is gratis voor leden van Inagro.

“Alternatieve methoden voor de bestrijding van plagen winnen aan belang. Enerzijds zien we dat heel wat gewasbeschermingsmiddelen van de markt worden gehaald door de almaar strenger wordende regelgeving”, zegt Ellen Pauwelyn, onderzoeksleider gewasbescherming bij Inagro. “Anderzijds worden ook de afnemers van land- en tuinbouwproducten steeds strenger op vlak van residu en leggen ze extra eisen op die nog verder gaan dan de wettelijke normen.”

Tholhuijsen
Leo Tholhuijsen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.