Doorgaan naar artikel

Bionext: schaf btw op biologische producten af

Het marktaandeel van biologisch voedsel in de Nederlandse supermarkten steeg in 2019 marginaal naar ‘slechts’ 3,2%.  Foto: ANP

Het marktaandeel van biologisch voedsel in de Nederlandse supermarkten steeg in 2019 marginaal naar ‘slechts’ 3,2%. Foto: ANP

Brancheorganisatie Bionext wil dat de btw (9%) op biologische producten vervalt om de vraag naar biologische producten in Nederland te stimuleren.

Dat is een van de belangrijkste punten uit het tienpuntenplan dat Bionext in september wil voorleggen aan landbouwminister Carola Schouten. Aanleiding voor het opstellen van dit plan zijn de Europese Farm-to-Forkvoornemens en de teleurstellende omzetcijfers voor biologische producten in supermarkten de afgelopen jaren. Ook roept Bionext de politiek op om samen een nieuwe Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw en Voeding op te richten, om zo het tienpuntenplan vorm te geven.

Aandeel biologisch ruim 3% in supers

Het marktaandeel van biologisch voedsel in de Nederlandse supermarkten steeg in 2019 marginaal naar ‘slechts’ 3,2%. Dat was in 2018 nog geen tiende procent minder, zo becijferde marktonderzoeker IRI. Bionext-directeur Michaël Wilde: “Btw-verlaging is een belangrijk punt, omdat 68% van de Nederlandse consumenten biologische producten laat liggen vanwege de hoge prijs. Soms ligt die prijs overigens niet eens veel hoger, dan is het echt prijsperceptie.”

Inzet is 25% biologisc landbouwareaal in 2030

Brussel zet in op 25% biologisch landbouwareaal in 2030. Die stap is erg ambitieus, vindt ook Bionext. In Nederland is momenteel 4% van het areaal biologisch. “Een kwart biologisch in 2030 is zeker onze ambitie, maar met het huidige beleid is dat niet realistisch. Toch heb ik goede hoop dat dit verandert. Ik denk ook dat het belangrijk is dat Nederland zelf een streefpercentage benoemt. Dat gebeurt in andere Europese landen – waar bio groter is – al langer”, aldus Wilde.

Snel delen

Image
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin