Bionext wil vervolg convenant robuuste aardappel

Bionext wil in januari starten met de opvolger van het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’.

In het nieuwe convenant wordt meer nadruk gelegd op de export en verwerking van robuuste biologische aardappelen. Dat zei Maaike Raaijmakers van Bionext op de jaarlijkse (dit keer digitale) bijeenkomst dinsdagmiddag 10 november, in het laatste jaar van het eerste convenant.

Areaalgroei naar 80%

Met de groei van 6 robuuste aardappelrassen in 2016 naar 23 rassen in 2020 noemt zij het convenant geslaagd. Het areaal is gegroeid van 25% naar ruim 80% robuuste biologische rassen. In de winkels is 90% van de biologische tafelaardappelrassen robuust, waar dat in 2017 nog 25% was.

Frites- en chipsrassen

Op het gebied van frites- en chipsrassen heeft de sector echter nog een weg te gaan. Het doel is 100% robuuste biologische aardappelen in zowel de teelt als in de winkels, zodat de aardappelziekte phytophthora minder kans heeft om toe te slaan. Dat is dus nog niet helemaal gelukt. “De lijn is stijgend, we willen naar 100%.”

Het nieuwe convenant moet in januari op de Biokennisweek, de digitale versie van de Biobeurs, digitaal worden ondertekend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.