Doorgaan naar artikel

Biotechnologie verdient de volle aandacht

De Trendanalyse Biotechnologie 2023 van de Gezondheidsraad en Cogem is een must read voor iedereen in de foodbusiness. ​​​​​​​

De Trendanalyse Biotechnologie 2023 van de Gezondheidsraad en Cogem is een must read voor iedereen in de foodbusiness. ​​​​​​​- Foto: Canva/Elnur premium

De Trendanalyse Biotechnologie 2023 van de Gezondheidsraad en Cogem is een must read voor iedereen in de foodbusiness. ​​​​​​​- Foto: Canva/Elnur

Het lijkt pure science fiction, maar het is helemaal niet ver weg. In de biotechnologie zijn ontwikkelingen gaande die tot voor kort ondenkbaar waren.

De pas verschenen Trendanalyse Biotechnologie 2023 van de Gezondheidsraad en adviesinstituut Cogem geeft een tegelijk fascinerend, onthutsend en inspirerend beeld van wat er in de laboratoria van unversiteiten en bedrijven gaande is. Het gebeurt op drie terreinen:

  • voedselproductie
  • gezondheid
  • circulaire economie

Vaak zijn rapporten van instituten saai en is de relevantie ver te zoeken. Dit stuk is een must read voor iedereen in de foodbusiness.

Meer mogelijk met Crispr-Cas

Een heel korte bloemlezing: de mogelijkheden van gene-editing (Crispr-Cas) zijn nog groter dan je altijd al dacht, dankzij de gezamenlijke ontwikkeling van dataverwerking en met robotisering. Gewassen, landbouwhuisdieren, alles wordt maakbaar en te modelleren. De cellulaire landbouw, zoals kweekvlees- en microbiële eiwitproductie, staat op het punt van doorbreken.

Ooit staan we voor de vraag of kunstmatig gemaakte hersencellen in een petrischaal ook bewustzijn hebben

Op het terrein van gezondheid gaat het nog harder en verder. Kunstmatige cellen zijn in de maak, en straks maken medici gebruik van xenobots – kunstmatig gemaakte bacteria die ziektes in je lijf aanpakken. Ooit staan we voor de vraag of kunstmatig gemaakte hersencellen in een petrischaal ook bewustzijn hebben. En wordt voortplanting een puur technisch proces? Het rapport haalt een treffend citaat aan van de CEO van een Amerikaanse bedrijf gentechbedrijf: ”Sex is great, but it is not the best way to make a baby.”

Biotechnologie biedt geweldige kansen

De grondtoon van het verhaal is positief. Biotechnologie biedt een geweldige kans om uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden, zoals ziektebestrijding, de voedselzekerheid vergroten en de economie circulair maken. Maar daar is de maatschappij nog lang niet klaar voor.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin