Blankvleesmarkt staat er goed voor

23-12-2019 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

De prijzen voor blankvleeskalveren blijven staan bij een aanbod dat verder terugloopt.

Handelaren melden dat de markt mooi ‘schoon’ is. Dat wil zeggen dat er van een ruim aanbod geen sprake meer is. Alle dieren die richting kerst moesten worden geslacht, zijn ook daadwerkelijk aan de slachthaak gekomen. Dat is ook terug te zien in de mestduur van de kalveren. Die is op dit moment zo’n 25 weken, terwijl dat begin deze maand nog rond de 27 weken was.

Huidige marktbeeld biedt perspectief

Dat het aanbod zo is teruggelopen, biedt perspectief voor de eerste weken van het nieuwe jaar. De vraag naar kalfsvlees loopt na de jaarwisseling altijd terug, maar door de krimp in het aanbod ontstaat een markt die in evenwicht is. En hoe langer dit marktbeeld met stabiele prijzen aanhoudt, hoe beter, want de kostprijs loopt in de eerste periode van het jaar ook terug.

De prijs voor een blankvleeskalf verandert ook deze week niet. Voor een kalf in de klasse O+ tot en met P- blijft staan op € 4,54 tot € 4,63 per kilo geslacht gewicht. Hiermee blijft de prijs net een cent boven het niveau van vorig jaar. Na de jaarwisseling ging de prijs toen vanaf week 2 behoorlijk terug. Zo’n prijsdaling wordt dit keer niet verwacht vanwege het teruggelopen aanbod.

Positieve prijzen buitenland

Ook vanuit het buitenland komen positieve geluiden. In Duitsland werd er zelfs nog een prijsverhoging uitgeperst van minimaal 5 cent per kilo. Hoewel in Frankrijk en Italië geen prijsstijging wordt gerealiseerd, is ook hier het aanbod aan kalveren goed te behappen door de slachterijen. De vraag blijft in de dagen voor kerst wel sterk.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over blankvleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer