Blankvleesmarkt stabiel het jaar uit

27-12-2019 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

De markt voor blankvleeskalveren gaat met stabiele prijzen het nieuwe jaar in.

De grootste drukte in de blankvleesmarkt is achter de rug. De sterke vraag richting kerst is geweest en in de vleesmarkt wordt de komende weken minder kalfsvlees gevraagd. Daar staat tegenover dat ook het aanbod aan blankvleeskalveren wat kleiner is. Al met al zorgt dat voor een stabiele markt met dito prijzen.

Vergelijking met vorig jaar

Dat houdt in dat voor een blankvleeskalf (O+P-) nog altijd € 4,54 tot € 4,63 per kilo geslacht gewicht wordt betaald. Daarmee ligt de prijs nagenoeg gelijk aan een jaar terug. Toen leverde een blankvleeskalf in dezelfde gewichtsklasse nog maximaal € 4,62 per kilo geslacht gewicht op. Wel ging de prijs vanaf week 2 toen duidelijk in een vlot tempo omlaag.

Relatief positief

Zo’n prijsdaling wordt dit jaar niet verwacht in januari. De vraag naar kalfsvlees loopt weliswaar terug, maar omdat ook het aanbod kleiner is, moet de prijs het wel een aantal weken op het huidige niveau vol kunnen houden. En hoe langer dat duurt, hoe beter, want de kostprijs loopt ook terug in deze periode. Over het algemeen zijn handelaren dus redelijk positief over de blankvleesmarkt.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over blankvleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer