Blankvleesprijs knalt 9 cent onderuit

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het was een zware week in de markt voor de blankvleeskalveren.

Er was nauwelijks vraag naar het vlees, maar het aanbod is nog steeds heel fors. De leeftijd van de dieren zit al weer rond de 28 à 29 weken en noodzaakt de slachterijen meer te slachten dan ze kunnen verkopen. Om de aanbodsdruk te verlichten, selecteren slachterijen kalveren uit die echt geslacht moeten worden en schuiven dieren door die nog niet aan de maximale leeftijd zitten door. Ook moet noodgedwongen kalfsvlees ingevroren worden.

Minder slachtdagen

De hoop wordt gevestigd op versoepelingen in ons land, maar meer nog in Italië. Komende week is er een slachtdag minder door Koningsdag. Doordat het alleen in Nederland een feestdag is, hoopt men dat het aan de verkoopkant wat verruiming geeft.

Maar dat laat onverlet dat het aan de aanbodzijde nog nijpender wordt. Zeker met het feit dat de ESA kampt met een sluiting vanwege corona-overtreding en het onzeker is wanneer het slachten weer start in Apeldoorn. Kortom: een zeer ongunstig scenario voor de prijzen in de komende week.

Prognose: verder zakkende prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.