Blije berichten voor melkveehouders

24-12-2021 | |
Vergaderboer Columnist
Melk wordt opgehaald bij een melkveehouder. Ook voor 2022 zijn de vooruitzichten voor de melkprijzen goed. - Foto: Herbert Wiggerman
Melk wordt opgehaald bij een melkveehouder. Ook voor 2022 zijn de vooruitzichten voor de melkprijzen goed. - Foto: Herbert Wiggerman

De melkveehouderij kan vrolijk het nieuwe jaar in, met goede melkprijzen en goede vooruitzichten.

Even wat lichtpuntjes zo richting het nieuwe jaar. De melkprijzen zijn in december bij bijna alle fabrieken boven de 40 cent uitgekomen. Zelfs DOC doet mee. Het bungelt nog steeds onderaan, maar wel 40+.

Bij een hekkensluiter noemen past een koploper. Dat is op basis van de gepubliceerde prijzen A-ware. Die komt, als alle toeslagen – ook die voor de AH-melk – erbij worden opgeteld, net boven de 50 cent. FrieslandCampina doet leuk mee, maar blijft een royale middenmotor. Hoe dan ook, het zijn melkprijzen waar we van droomden. En de vooruitzichten voor begin 2022 zijn goed.

Je zult maar een horecabedrijf hebben. Of een reisbureau

Melkveehouderij gaat dus vrolijk de drempel over, vooral als we de coronacrisis in aanmerking nemen. Je zult maar een horecabedrijf hebben. Of een reisbureau. De omzetten duikelen naar beneden of vallen geheel weg. Dat is andere koek dan de fors hogere melkprijzen. We moeten nu toch wel een beetje tevreden zijn. Als we dat nu niet zijn, dan zijn we het nooit. Dan ben je het type dat (terecht) triest is als de melkprijzen laag zijn, maar ook triest als de prijzen hoog zijn. Ze kunnen dan immers weer snel lager worden? Dan ben je dus altijd een ontevreden boer.

Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Nog een lichtpunt is de stip op de horizon, die we allemaal graag willen. Het is nu duidelijk wat de regering wil met het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Niet verrassend. De basispremie wordt lager en je kunt bijplussen door mee te doen aan groene doelen. Ecologisch weidebeheer en vruchtwisseling voor akkerbouw zijn voorbeelden.

Is dit een blij bericht? LTO vindt van niet. Die schreeuwt van de daken dat dit inkomen kost. Wel tot tienduizend euro per boer. Dat is wat leden graag horen en Sjaak van der Tak gaat dus daar in mee.

Dat vind ik een zwakke reactie. We weten al lang dat het deze kant op gaat. Tot nog toe niet hoe de uitwerking was. Die is er nu. En ik ben blij dat we eindelijk duidelijkheid hebben. We kunnen weer plannen maken. Het bedrijf klaarstomen voor de toekomst. De stip op de horizon is er.

Met een goede melkprijs kunnen we ons richten op die stip.

Meer informatie over voorschotmelkprijzen van diverse zuivelbedrijven vind je op FoodAgribusiness.nl/marktBeheer