Doorgaan naar artikel

Bloembollensector verwacht toezegging schadefonds

Foto: ANP

Foto: ANP

Het crisisteam Tuinbouw & Uitgangsmaterialen hoopt dat er woensdag 15 april vanuit Den Haag groen licht komt voor een fonds ten bate van een goed uitvoerbare, toegankelijke schaderegeling in de coronacrisis.

“Het is een spannende dag, want we hebben acuut geld nodig”, zegt Jaap Bond, voorzitter van het crisisteam vanuit zijn functie als voorzitter van de bloembollenorganisatie KAVB.

De coronaschade in de bloembollensector is groot, maar nog niet volledig in beeld. “De hardste klappen vielen tot nu toe in de broeierij en de handel, die volledig stilvielen. Juist in deze maanden moet het geld worden verdiend, op feestdagen als Moederdag”, weet Bond. “Sommige bedrijven staan op omvallen. Alleen Flora Holland mist al een weekomzet van € 20 miljoen. Over drie maanden is de bloembollenteelt aan de beurt, vrees ik. Dan moeten bloembollen worden geoogst, maar voor welke markt?”

Cyclische keten

Het crisisteam Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (afgeleid van de topsector) is ruim vier weken geleden opgericht, voor de tuinbouw- en bloembollensector. Hierin werkt de KAVB samen met GroentenFruithuis, Glastuinbouw Nederland, Flora Holland, LTO, LNV, Greenport Nederland, Rabobank, VNO, Provincie Zuid-Holland en de handel; Anthos en VGB. Doel is om te voorkomen dat – voor de coronacrisis – gezonde bedrijven uit de sector omvallen. “De hele keten van deze sectoren is hierin vertegenwoordigd”, zegt Bond. “We werken verschillende scenario’s uit, maar hebben voor de uitvoering acuut geld nodig. De bloembollenketen is een cyclische keten. Als je één schakel mist, heb je daar zo een jaar last van.”

Beheer
WP Admin