Bloemen- en plantenexport stijgt onverminderd door

10-05-2021 | |
Door de hogere prijzen nu verwacht de VGB dit jaar dat er voor een recordbedrag van mogelijk € 7 miljard aan bloemen en planten wordt uitgevoerd. Foto: ANP
Door de hogere prijzen nu verwacht de VGB dit jaar dat er voor een recordbedrag van mogelijk € 7 miljard aan bloemen en planten wordt uitgevoerd. Foto: ANP

De Nederlandse bloemen- en plantenexport blijft maar stijgen nu in verschillende landen de coronaregels versoepeld worden en afzetkanalen als bloemenwinkels en tuincentra in veel landen ‘gewoon’ weer open zijn.

Volgens brancheorganisatie VGB profiteren exporteurs van de aanhoudende vraag, waarbij ook voordeel wordt getrokken van de moederdagverkopen. Daarbij stijgt de exportwaarde als gevolg van de hogere prijzen. In april lijkt andermaal een exportrecord te worden verbroken, na ook al recordresultaten in het eerste kwartaal van het jaar. De VGB heeft nog geen exact bedrag over de maand april paraat, maar uit de data die voorhanden zijn lijkt de exportwaarde boven het niveau van recordjaar 2019 uit te komen. In de eerste drie maanden van 2021 werd voor bijna € 2 miljard aan exportwaarde gemeld.

Moederdagverkopen

Traditiegetrouw dragen de moederdagverkopen bij aan de afzet. In de meeste afzetlanden valt deze dag in mei en dat is volgens de VGB goed te merken aan de handel. Vorig jaar zakte de verkoop van bloemen en planten na het uitbreken van de coronacrisis kortstondig sterk weg, wat ook de moederdagverkopen raakte. Vooral naar Zuid-Europa werden destijds veel minder bloemen en planten uitgevoerd. Nog voor de zomer trok de handel weer aan. De VGB denkt ook dat in juni en juli dit jaar een dip te zien zal zijn, vanwege het herstel in die maanden vorig jaar.

Recordbedrag van € 7 miljard

Door de hogere prijzen nu verwacht de VGB dit jaar dat er voor een recordbedrag van mogelijk € 7 miljard aan bloemen en planten wordt uitgevoerd. Het vorige record dateert uit 2019 toen voor € 6,2 miljard aan bloemen en planten werd geëxporteerd.

Leden van de VGB zijn goed voor ongeveer 80% van de totale jaaromzet in de branche. Exporteurs kampen evenwel met hogere kosten. Naast de stijgende kosten voor het inkopen van bloemen en planten zijn ook transportkosten gestegen.

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer