Bloementransport aantrekkelijk voor criminelen

04-03-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Bloementransporten vanuit Nederland zijn aantrekkelijk voor criminelen die zich bezighouden met onder meer drugstransporten, arbeidsuitbuiting en witwassen.

Dat maakt de sierteeltsector kwetsbaar, concludeert de stuurgroep Weerbare Sierteeltsector onder voorzitterschap van burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland. De werkgroep liet onderzoek doen naar de mate van zware georganiseerde criminaliteit in de sierteeltsector.

Criminele netwerken en malafide bedrijven

Drugs die bijvoorbeeld via Schiphol of de Rotterdamse haven naar Nederland komen, of in Nederland zijn geproduceerd, gaat in vrachtwagens de grens over. De massale dagelijkse bloementransporten over de EU-grens én binnen de EU zijn aantrekkelijk voor criminelen die verdovende middelen willen vervoeren, staat in het onderzoek.

De onderzoekers concluderen verder dat in de sierteeltsector ook (veel) geld wordt verdiend met andere ondermijnende criminaliteit. Er is sprake van systematische fraude, witwassen, oplichting, arbeidsuitbuiting en het smokkelen van onder meer wapens, sigaretten en vuurwerk. Volgens bronnen die de onderzoekers hebben gesproken, zijn er criminele netwerken en malafide bedrijven die zich met meerdere vormen van criminaliteit bezighouden.

Erkenning van de problematiek nodig

Volgens de burgemeester van Westland is structureel meer geld nodig om ondermijning in de sierteeltsector effectief aan te kunnen pakken. “We hebben te maken met logistieke systemen die verre van waterdicht zijn en daardoor makkelijk misbruikt kunnen worden door criminelen. Door het gebrek aan controle weten we bovendien niet hoe groot het probleem daadwerkelijk is.”

Gemeenten in de regio, opsporingsdiensten en Royal FloraHolland namen al maatregelen tegen de verschillende vormen van ondermijning. Zo is er vanuit de opsporingsdiensten meer toezicht op het veilingterrein. Volgens burgemeester Arends is er ook veel meer aandacht en ondersteuning vanuit de landelijke overheid nodig: “Om criminaliteit in de sierteeltsector echt stevig aan te pakken, is erkenning van de problematiek en structurele financiële ondersteuning essentieel.”

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer