Bloemkool levert goede prijs op door krap aanbod

Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Bloemkool doet het goed, met in de vrije handel en voor wie kan leveren, stuksprijzen tot € 1,50. Reden is het nog beperkte aanbod, vooral als gevolg van het koude voorjaar.

De laatste winterbloemkool wordt in vergelijking met ‘normale’ voorjaren zo’n twee weken later gesneden. Dat gaat hand in hand met een latere oogst van de vroegste bloemkool. Die beide factoren maken dat het aanbod van Nederlandse bloemkool nog aan de krappe kant is. Immers, grote aantallen worden er nog niet gesneden. Er is nog wel bloemkool uit Zuid-Europese landen als Frankrijk en Spanje voorhanden, maar die aantallen worden snel kleiner. Dat gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat de huidige prijs voor bloemkool voorlopig overeind blijft of misschien zelfs nog wel wat verder stijgt.

Winkelschap

Het stevige prijsniveau qua handelsprijzen is soms wel en soms niet terug te vinden in het winkelschap. Supermarktketen Dirk is met € 1,49 per stuk veruit het goedkoopst. Jumbo hanteert voor een bloemkool een stuksprijs van € 1,99 en Albert Heijn vraagt € 2,29. De Plus, Dekamarkt, Coop en Vomar zitten op een prijs van € 2,49.

Goedkoper dan vorig jaar

In vergelijking met vorig jaar is de consument volgens de vergelijkingssite supermarktscanner.nl gemiddeld genomen wel goedkoper uit voor een bloemkool. Tot 9 maart was de prijsvorming in 2021 en 2020 (op de kop af het moment waarop duidelijk werd dat corona meer was dan een voorbijgaand griepje) zowat gelijk. Na 9 maart liep vorig jaar de prijs stevig op.

Prognose: prijs blijft minimaal stabiel.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Stallen
Joost Stallen RedacteurBeheer