Bloemkoolprijzen onder druk

Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Bloemkool in de maat 6 bracht de afgelopen week tussen € 1,50/€ 1,70 en € 2,60/€ 2,70 op. Op de Belgische veilingen werden de beste prijzen gemaakt.

Deze week is de prijs gezakt tot rond € 1,20-€ 1,30. In Noord-Holland wordt er nu redelijk veel bloemkool gesneden, vooral door de gelijktijdige afrijping van de rassen Marcher (Syngenta) en Ballak (Bejo). Daar staat een redelijk areaal van. Na de huidige productie-opleving, kan er wel tijdelijk een gat vallen.

Koude weer

De oorzaak is het aanhoudend koude weer, waarvan nu verwacht wordt dat het nog wel even aanhoudt. Normaal is het in Noord-Holland rond 5 tot 10 mei gebeurd met de winterrassen, maar dat zit er nu niet in. Volgens een bron werd ooit in het verleden de laatste winterbloemkool op 20 mei gesneden, mogelijk dat zich dat dit voorjaar gaat herhalen. Een voordeel is dat de oogst van de winter- en vroegste zomerbloemkool zonder hapering op elkaar aansluiten.

Dip

Telers in Zeeland verwachten tot half mei over winterbloemkool te beschikken. Er gaat nogal wat Zeeuwse bloemkool naar Belgische veilingen, afgelopen week met mooie prijzen. Deze week valt het lager uit, met prijzen van rond € 1,20-€ 1,30 Naar verwachting is deze dip tijdelijk door de afnemende beschikbaarheid van bloemkool uit Spanje en Frankrijk, en omdat (Belgische) supermarkten overstappen naar bloemkool uit Noord-Europa. Die kool is zowel van winterrassen als van vroege potbloemkoolrassen.

Winkelschap

Jumbo stuksprijs € 1,99. Plus: € 2,19. Albert Heijn: € 2,09.

Prognose: oplopende prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Stallen
Joost Stallen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.